Tavaszköszöntő rendezvény Sárospatakon

2022.03.08. 08:00

Közös céljuk a teremtett környezet megóvása

A pataki tavaszköszöntő rendezvény a kulturális értékek megőrzését is célul tűzte ki.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

A teremtett természeti környezet megóvását és a kulturális értékek megőrzését szolgálta a Quercus Egyesület és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola közös hétvégi tavaszköszöntő rendezvénye Sárospatakon. 

 

Nyitottak az együttműködésre 

 

Juhász Márta, a tavaly alakult egyesület alelnöke beszédében kifejtette: korábban Szegiben nyitottak egy úgynevezett Mézesházat, valamint ökoházat Zalkodon. Az elmúlt hónapokban számos oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, a legelsőt a Szent Erzsébet-iskolával írták alá, ezért is rendezték meg velük közösen első nagyobb rendezvényüket. 

 

Az eseményen beszédet mondott László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, aki kifejtette: a tárca nyitott minden olyan együttműködésre, amely a természet megóvását, a szemléletformálást segíti elő. Nagyon fontosnak tartja, hogy a környezetbarát látásmód kialakítását minél korábban kell elkezdeni a gyerekeknél. Az agrártárca által kínált lehetőségekről kiadványaikban lehet információkat szerezni – mondta. 

 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: Abaúj és Zemplén minden részében jól látható, milyen gyönyörű is tud lenni a teremtett természeti környezet, amit még szebbé tehet az ember munkája, amennyiben az összhangban van a természettel. 

 

Korán kell kezdeni 

 

A honatya is nagyon fontosnak nevezte azt, hogy a térségben több iskola és óvoda foglalkozik a természetvédelemmel, a korán elkezdett szemléletformálás hozhat igazi eredményt – közölte. 

 

Kissné Murányi Andrea, az iskola igazgatója az Északnak elmondta: az évek során már az intézmény mindennapjaiba is beszivárgott a teremtésvédelem. Az egyesülettel való együttműködésnek pedig nagyon örülnek, hiszen egy szép rendezvényt sikerült fedél alá hozniuk. Az esemény vendége volt Obrusánszky Borbála, hazánk ulánbátori nagykövete, aki elmondta: a mongol nép figyelme ismét Magyarország felé fordult, újra komolyabb érdeklődés érezhető országunk iránt, ami táptalaja lehet a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítésének. Ebben komoly szerepük van a fiataloknak, ugyanis hazánk évente 200 mongol diáknak biztosít oktatási lehetőséget – jelentette ki.

 

Kulturális műsor 

 

A rendezvényen fellépett a 2010-es kanadai téli olimpia megnyitóján is szereplő mongol Domog népművészeti zenekar. 

 

A rendezvény előtt a résztvevők megtekintették a gyerekek természetvédelmi témájú rajzaiból összeállított kiállítást, a program a diákok, valamint a Bodrog Néptáncegyüttes műsorával zárult.

 

(A borítóképen: Természetvédelmi témában születtek a gyermekek rajzai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában