Beruházás

2022.03.29. 14:00

Közel egymillió utas évente

Egy év múlva nagyobb, korszerűbb és kényelmesebb lesz az akadálymentesített autóbusz-állomás.

Bacsó István

Forrás: Bujdos Tibor

Saját forrásból, mintegy 281 millió forint tervezett költséggel újítja fel a Volánbusz Zrt. az edelényi autóbusz-állomást, jelentették be sajtótájékoztató keretében hétfőn. A beruházás kiemelt fontosságú a térség számára, mert a város az Edelényi kistérség központja is. 

 

Van már építési engedély 

 

Az új pályaudvar, amely a Kazincbarcika és Miskolc irányába induló járatok mellett az Edelényi járás teljes helyközi buszforgalmát bonyolítja le, már rendelkezik érvényes építési engedéllyel. A tervek szerint most indul a közbeszerzési eljárás, és a kivitelezés is elkezdődik még ebben az évben, hogy 2023 nyarára átadásra kerüljön az utazóközönségnek. Akik mint megtudtuk, nincsenek kevesen, a számuk tavaly közelített az egymillióhoz. 

 

Meghallgatásra talált 

 

A beruházást bejelentő tájékoztatón Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy többszöri kérése meghallgatásra talált, és egyeztetéseket követően megszületett a döntés erről a fejlesztésről, amelyet a Volánbusz saját forrásból valósít meg. „Fejlődés és előrehaladás akkor van, ha egy térségnek a vezetői összhangban, együtt tudnak gondolkodni. Országgyűlési képviselő, megyei elnök, polgármesterek, az állami vállalatok vezetői, valamint a helyi vállalkozások. Ez az együttműködés eredményezte ezt a mai bejelentést is a buszállomás megújulásáról, amelyre igen nagy szükség van itt Edelényben, amely a térség központja. Az elmúlt években nagyon komoly beruházások valósultak már meg, mint a kastély felújítása, az önkormányzati intézmények épületeinek megszépülése, az ipari park és számos útfelújítás. A kormány abban hisz, hogy erős vidékkel, erős városokkal lehet csak erős Magyarország. Nekünk ez a térség az otthonunk, itt szeretnénk élni a családjainkkal, ezért mindent megteszünk a fejlesztéséért” – mondta Demeter Zoltán. 

 

Illeszkedik a környezetbe 

 

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere köszönetet mondott Demeter Zoltánnak, hogy közbenjárt a fejlesztés megvalósítása érdekében, és dr. Pafféri Zoltánnak, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának, hogy saját forrásból 281 millió forintot biztosítanak az edelényi autóbusz-állomás felújítására. „Egy olyan új autóbusz-állomás épülhet meg városunkban, mely illeszkedik a környezetbe, igényes és megfelelő színvonalon szolgálja ki a buszközlekedést igénybe vevőket. Bízok benne, hogy az utazók is megbecsülik majd azt az értéket, melyet ez a beruházás teremt számunkra. Folyamatban van a művelődési központ fejlesztésének kormányzati támogatásból történő előkészítése is, sportcsarnok­építéssel, teljes területrendezéssel, amely több milliárd forint értékű beruházást jelent. Ezen fejlesztések új arculatot fognak adni Edelény egyik legforgalmasabb városrészének” – ismertette a polgármester. 

A Volánbusz 2018-ban indított jármű-fiatalítási programja keretében eddig hetvenhat új autóbusz állt forgalomba a megyénkben, a járműpark 23 százaléka újult meg. Ebből Edelény térségébe tizenhárom új jármű került.

 

(A borítóképen: Demeter Zoltán az összefogásban látja a sikert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában