Mintegy százötven millió forintból

2022.03.30. 19:44

Kívül-belül megújult az iskola Szalonnán (fotókkal, videóval)

A teljes felújításra két pályázatot is nyertek, mintegy százötven millió forint összértékben.

Bacsó István

A felújított épület szerdai átadóünnepségén Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője mint egykori pedagógus elmondta: „Számomra mindig különösen fontos, ha egy település iskolája megújul. Több mint tíz évig tanítottam, és nem volt attól szebb élmény, mint amikor valamivel megújult az iskola, valami pluszt kaptunk hozzá. Annak az iskolának a mai napig nincs tornaterme, itt azonban a következő lépés a szemben lévő épület átalakítása lesz a közeljövőben tornateremmé.”

 

Riz Gábor országgyűlési képviselő

 

Élhető falvakat alkotnak

 

Hozzátette: „Képviselőként mindig is fontos volt nekem az, hogy mi történik a magyar közoktatásban, köznevelésben. Különösen a vidéki iskolákban, a vidék gyermekeivel. Azokon a településeken, ahol sikerül megteremteni azt a komfortérzetet, pedagógusnak és gyermeknek egyaránt, amelyben jól érzik magukat, és ezt a létszám is indokolja, ott biztosítani kell a minőségi oktatás feltételeit. Biztosítani kell, mert amely magyar faluban csönd lesz, és reggel a gyerekek felszállnak egy buszra, és elmennek máshová óvodába, iskolába, az a falu hosszú távon kiürül. Maradnak az idősek magukra, és az ingázók, akik valahová eljárnak dolgozni. Nekünk az az érdekünk, és ezért áldoz erre milliárdokat a kormány, hogy a magyar falu élhető, lakható és komfortos legyen. A faluban otthon érzi magát az ember, a megyében pedig itthon. Ez rajtunk, a közösségeinken és a minket körülvevő gazdasági és kormányzati szférán múlik, amelynek biztosítania kell ehhez a feltételeket. Szeretném még megérni a magyar falu reneszánszát.”

 

 

A község önkormányzata 2018-ban nyert épületenergetikai korszerűsítésre 104 millió forintot, amelyet a Kazincbarcikai Tankerületi Központ egészített ki további 46 millióval a Magyar Falu Program keretéből származó támogatással. A munkálatok a közbeszerzési eljárások lefolytatása után tavaly kezdődtek. Elkészült a homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtés-korszerűsítés és a napelemes rendszer kiépítése. A tankerület hozzájárulásából elvégezték a teljes villamossági felújítást, a szaniterek és a burkolatok cseréjét, valamint a tantermek, folyosók és más helyiségek festését.

 

A felújított iskolát Balogh Zsolt, Szalonna község polgármestere, Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója és Riz Gábor országgyűlési képviselő együtt adták át az ifjúságnak, a község és a környékbeli települések lakóinak.

 

Ünnepi műsort adtak a Szalonnai Kalász László Általános Iskola diákjai.

 

 

(A borítóképen: Dr. Hudák Zita, Csehné Kovács Judit Mária, Riz Gábor és Markovicsné Demeter Edina. Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában