Sajóvámos

2022.03.12. 17:30

Jótékony gasztronómia

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott, hogy a hagyományos disznótoros rendezvényüket jótékonysági akcióval kössék össze.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Kozma István

Négy darab digitális véroxigénszint-mérő (pulse oximeter) készüléket adományozott a sajóvámosi önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK). Az eszközökkel sürgős esetben azonnal elvégezhető néhány alapvető vizsgálat. Mint például pulzus-, vérnyomás-, testhőmérséklet- és véroxigénszint-mérés. Az adomány értéke 880 ezer forint. Az átadás szerdán délelőtt történt a település polgármesteri hivatalában. 

 

A rendezvény bevételéből 

 

Minden februárban rendeznek Sajóvámoson disznótoros fesztivált, a legutóbbi már a hetedik volt. Ezúttal kicsit szűkebb körben zajlott a pandémia miatt – mondta Váradi Lajos polgármester. Az önkormányzat sertéstartással foglalkozik, idén a civil szervezeteknek ajándékozott jószágokon túl öt saját disznót dolgoztak föl és értékesítettek. A befolyt összeggel egészségügyi intézményt szerettek volna támogatni, a GYEK-re esett a választás. Hozzáadódott még egyéb települési adomány, az önkormányzat kiegészítése, illetve Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is támogatta a kezdeményezést – tudatta a polgármester. 

 

Megújult intézménybe kerül 

 

A GYEK a Heim Pál Gyermekkórházat követően a második legnagyobb gyermekeket ellátó hely Magyarországon – mondta dr. Révész János, a megyei kórház főigazgatója.

Hozzátette: a menedzsment folyamatosan arra törekszik, hogy megújuljon az intézmény. A folyamat évekkel ezelőtt elindult, több osztályt is érintett, jelenleg a sürgősségi ellátás van soron. Egy 800 négyzetméter alapterületű új gyermeksürgősségi ellátóhelyet alakítanak ki, ez jelentős előrelépés a kórház életében. A GYEK rengeteg adományt kap, hiszen a beteg gyermekek mindig fókuszban vannak. A társadalmi összefogás több szinten is megjelenik. Ezt példázza, hogy a központ intenzív osztályának megújítására felhasznált összeg is több helyről érkezett, adományokból, saját és központi forrásból. A most átadott készülékek jó helyre kerülnek, de már egy új környezetben fognak hasznosulni – jegyezte meg a főigazgató. 

 

Nemes cselekedet 

 

Nagyon büszke Sajóvámosra, nem csupán azért, mert jó közösségi eseményeket szerveznek, hanem azért is, mert nemes célra ajánlották fel a rendezvény bevételét – hangsúlyozta Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: mindenki életében fontos, hogy tudjon áldozatot hozni és önmagából adni. Ezek nem csak anyagiak lehetnek, lehet az valakinek az ideje is, ez teszi az életet teljessé.

 

(A borítóképen: Váradi Lajos, Demeter Zoltán és dr. Révész János az adománnyal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában