Aggteleki Nemzeti Park

2022.03.04. 11:30

Jobb soruk lesz a lovaknak

Hétszázmillió forintból az állattartás körülményei javultak az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Marosréti Ervin

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt időszakban rendkívül eredményesen vett részt a pályázati felhívásokon. A társaság a most záruló európai uniós ciklus alatt 11 projektet vitt végig, amelynek az összértéke meghaladta a 4,3 milliárd forintot. Ezek a fejlesztések kivétel nélkül mind a záró szakaszban tartanak, így az a beruházás is, amely az állattartási infrastruktúra-fejlesztéssel volt összefüggésben. 

 

Sokat javult a helyzet 

 

 

– Az igazgatóság infrastruktúrája ebből a szempontból elég szegényes volt, de ennek a pályázatnak köszönhetően sokat javult a helyzet – fogalmazott az aggteleki eseményen Veress Balázs, az ANPI igazgatója. – Annyira nem látványos, de nekünk nagyon fontos, hogy előreléptünk a trágyakezelés területén, ahol komoly lemaradásunk volt. Legalább ilyen lényeges, hogy a takarmányunk szabad térről fedés alá kerül, ennek köszönhetően javul a minősége, és kevesebb selejttel kell majd számolnunk. 

 

A megvalósult környezet-, állat- és tájvédelmi fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a nemzeti park területén rendkívül szerteágazó munka zajlott. Barlang- és élőhely-kiépítéseket, illetve rekonstrukciókat vittek végig, de emellett fontosnak tartották a különféle kutatásokat, az információáramlást és hosszú távon a természetvédelmi területkezelést is. 

 

Határon átnyúló programok 

 

 

– Az igazgatóság nagyon jól teljesített a határon átnyúló projektek területén is – tette hozzá dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. – A szlovákokkal közösen komoly eredményeket tudnak felmutatni például a gyógybarlangprojekt kapcsán, amelyről személyesen is meggyőződhettem. Ez is bizonyítja, hogy a Baradla idegenforgalmi hasznosításán túl érdemes komolyan foglalkozni a gyógyturizmussal is. A közös programok során a szakemberek törődtek a védett madarakkal, valamint a Bodrog kapcsán a vízitúra-útvonalakkal is. 

 

Negyvenéves múlt 

 

 

Az ANPI arculatát hosszú ideje meghatározza a hucul lovakkal történő foglalkozás, hiszen a ménes első darabjai már a ’80-as években megjelentek. Most már kétszáz körüli az állomány, ennek majd’ a felét teszi ki a tenyészkancák száma. Ennek köszönhetően Jósvafő környékén található hazánk legnagyobb huculállománya. 

 

A mostani is nagy projekt volt, hiszen több mint 700 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések. Ennek köszönhetően jelentős területen valósulhat meg az állatok szakaszolt legeltetése. Az ehhez szükséges mobil­karám-rendszer és ugyancsak hordozható villanypásztor is rendelkezésre áll. 

– Van egy közös utunk, egy közös kincsünk, mert ezt a környéket mindenkinek látnia kell – jelentette ki Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – A távolabbról érkezők mindig rácsodálkoznak a vidék szépségére, nekünk, akik itt élünk, az valamilyen szinten természetes. Mindig öröm, hogyha fejleszteni tudjuk az otthonunkat, és természetesen a jövőben is azon dolgozunk majd, hogy a lehető legtöbb beruházást a térségbe hozzuk. 

 

A jósvafői projektzáró végén a meghívott vendégeknek arra is lehetőségük nyílt, hogy az állattartást kiszolgáló új telephelyet és a pályázatnak köszönhetően beszerzett gépparkot megtekintsék Szinpetri külterületén. 

 

(A borítóképen: Huculménes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában