Ellátás

2022.03.13. 07:00

Ilyen segítségeket kaphatnak az idős, segítségre szoruló emberek

Ha tudomásunk van idős, segítségre szoruló emberről, jelezzük azt a támogató szolgálatoknál.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sok idős ember él egyedül, rokonok segítsége nélkül, őket a szociális ellátórendszer karolja föl. Egy idős miskolci házaspár kereste meg szerkesztőségünket telefonon, akik alapvető problémával küzdenek, nem tudnak elmenni a patikába kiváltani a gyógyszereiket, és nem tudják, kitől kellene segítséget kérniük. Az ilyen eseteket a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménynél (MESZEGYI) kell jelezni. Ha maguk az érintettek nem tudják, akkor egy rokon, szomszéd, ismerős is megteheti ezt helyettük. 

 

Ezt nyújtják 

 

A MESZEGYI szociális alapellátásai közé tartozik az étkeztetés, a házi segítségnyújtás a lakásban és a lakáson kívüli tevékenységek. Azoknak a szociálisan rászorulóknak a napi egyszeri melegétkeztetéséről gondoskodik a szervezet, akik önmaguknak és eltartottjaik részére nem képesek biztosítani azt. A Szolgáltatási Központ ebédlőjében el lehet fogyasztani az ételt, de amennyiben a jogosult kora vagy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az ebéd elvitelét, lakásra szállítást igényelhet. 

 

Az ellátási forma térítési díja jövedelemfüggő. A házi segítségnyújtás a városi feladatellátás keretében történik. Ez egy olyan gondozási forma, amely az igénybe vevő önálló életvitelének fenntartását – szükségleteinek, egészségügyi állapotának megfelelően – lakásán biztosítja. A házi segítségnyújtás magában foglalja a lakáson kívüli tevékenységeket is, melybe az egészségügyi ellátás segítése, szociális juttatásokról és ellátásokról való tájékoztatás és a kapcsolattartás is beletartozik. A megállapított napi gondozási szükséglet első órája térítésmentes, a továbbiakban jövedelemfüggő. 

 

Valamennyi szolgáltatást kérelmezni kell a lakóhelyéhez legközelebb eső illetékes szolgáltatási központban. Ezekhez hasonló ellátást a szeretetszolgálatok és speciálisan erre a célra létrejött civil szervezetek is vállalnak, ezért érdemes velük is felvenni a kapcsolatot.

 

(A borítóképen: Sok idős ember szorul segítségre [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában