Nemzeti Ünnep

2022.03.11. 10:00

Így ünnepli a megye az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját

Fotó: Vajda János

Március 11., péntek

ENCS

 

13.00 Koszorúzás az Encsi Városi Galéria előtti Petőfi-szobornál.

13.30 Ünnepi megemlékezés az Encsi Váci Mihály Gimnázium és Kollégium aulájában, ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, műsort adnak a Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Az ünnepség keretében adják át az encsi önkormányzat által alapított helyi kitüntetéseket.

 

IZSÓFALVA

10.30 Felvonulással egybekötött rendhagyó megemlékezés. A felvonulás az Izsó Miklós Általános Iskolától indul.

12.00 A szoborparkban Himnusz, ünnepi megemlékezés. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara indulókat játszik. Koszorúzás. Szózat.

 

MISKOLC

10.00 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ünnepi közgyűlése a megyeháza dísztermében. Köszöntőt mond Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Zárszót mond dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott. Pohárköszöntőt mond dr. Kiss János miniszterelnöki biztos. Az ünnepi közgyűlésen közreműködik Varga Miklós előadóművész és a Bodrog Néptáncegyüttes.

 

ONGA

13.00 Csokonai Vitéz Mihály Művelődési Ház és Könyvtár. A helyi általános iskola diákjainak ünnepi műsora. Ezt követően a művelődési ház előtt található emlékműnél koszorúzási ünnepség.

 

PUTNOK

9.00 Szentmise a római katolikus templomban, istentisztelet a református templomban.

10.00 Városi ünnepség a Tompa Mihály Közösségi Házban. Ünnepi beszédet mond: Riz Gábor országgyűlési képviselő. Putnok Város Büszkeségei kitüntető díj átadása. „A forradalom hangjai március 15.” zenés, irodalmi műsor. Közreműködnek: Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, valamint Udvarhelyi Boglárka és Szabó Gyula énekművészek. Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzása, majd a városi temetőben Kálniczky Endre sírjának megkoszorúzása.

 

SAJÓSZENTPÉTER

11.00 Városi megemlékezés és koszorúzás a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán. Ünnepi beszédet mond Pasiczki Csaba, a város alpolgármestere, közreműködnek a Kossuth Lajos Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói. Az ünnepséget követően a megemlékezők koszorút helyeznek el a Kossuth-domborműnél.  

 

SAJÓSZÖGED

14.30 Ünnepi megemlékezés a művelődési házban. Ünnepi műsor: Búzavirág Népdalkör. Ünnepi beszéd: dr. Gulyás Mihály polgármester. Zenés irodalmi összeállítás a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola diákjainak előadásában. Pós Krisztián népi iparművész Petőfi Sándort ábrázoló szobrának leleplezése. Koszorúzás.

 

SZERENCS

7.50 Iskolai ünnepség a Bocskai István Katolikus Gimnáziumban, majd koszorúzás Kossuth Lajos szobránál.

9.00 Koszorúzás Széchenyi István szobránál a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola diákjaival (Késmárk utca – Széchenyi utca).

10.00 Koszorúzás Petőfi Sándor emléktáblájánál a szerencsi szakképző iskola diákjaival (Rákóczi út 79.).

14.00 Megemlékezés és koszorúzás a szerencsi 1848-as emlékműnél a Kossuth téren. Beszédet mond Nyiri Tibor polgármester, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. Ünnepi műsor: Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjai, Szerencsi Férfikar. Karnagy: Gebri József.

16.00 Megemlékezés és koszorúzás az ondi 1848-as emlékműnél. Beszédet mond: Nyiri Tibor polgármester , dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. Ünnepi műsor: Szerencsi Óvoda és Bölcsőde, Galgóczi Ferencné, Szerencsi Férfikar.

 

TARCAL

10.00 Megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából az Agora rendezvénytéren. Koszorúzás a Hősi emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mond Butta László polgármester. Beszédet tart dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Negrutz Ágoston agrárminiszteri főtanácsadó. Közreműködik a Kikelet Napköziotthonos Óvoda és a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör.

 

Március 12., szombat

 

EDELÉNY

10.00 Szentmise a római katolikus templomban.

11.00 Koszorúzás a Forradalmak terén.

11.30 Városi ünnepség a művelődési központban. Köszöntőt mond Molnár Oszkár polgármester, ünnepi beszédet tart Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. Közreműködnek a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

 

TOKAJ

10.00 Tokaj Város Önkormányzata és a tokaji Kulturális Központ szervezésében az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából megemlékezés és koszorúzás a Klapka-emléktáblánál (Rákóczi u. 30.) és a Petőfi-emléktáblánál (Rákóczi u. 52.). Ünnepi köszöntőt mond dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, Posta György, Tokaj város polgármestere. Ünnepi műsort adnak a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai.

 

Március 13., vasárnap

 

MISKOLC

 

18.00–24.00 Szabad Miskolcz. A Kerekes Band, a Bohemian Betyars és a Paddy and the Rats koncertje a Szent István téren, a Városház téren és az Erzsébet téren.

 

Március 14., hétfő
 

GÖNC

16.00 Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségen emléktáblát avat és ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Az avatást követően a Zempléni Néptáncegyüttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők a Rendezvényházban.
 

MEZŐKÖVESD

10.00 Ünnepi műsor a Közösségi Ház színháztermében. Ünnepi beszédet mond Tállai András, a pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. Ünnepi műsor: Sasvári Sándor és Sasvári Léna. Az ünnepi műsor után koszorúzás az 1848-as emlékműnél.
 

MISKOLC

Szent István tér – forradalmi bulinegyed
14:00 Góbé zenekar, Cimbaliband, Szinvavölgyi Néptáncműhely, Császta Néptáncegyüttes
18:30 The Sign
20:00 Brains
22:00 Hooligans

Szent István tér – huszártábor
14:00-18.00 Tábori élet bemutató – lovakkal, huszárokkal
14.00-18.00 Zenés gyermekműsorok, huszártábor, forradalmi jelenetek, népi gyermekjátékok, kismesterség-bemutatók, helybéli kézműves portékák vására, forradalmi városnéző séta, gasztronómiai fogások a miskolci belvárosban.  
 

Széchenyi utca
14.00 Forradalmi menet a Villanyrendőrtől a Szent István térig.
15.00 Rendhagyó, forradalmi városnéző séta, indulás a Szent István térről.

 

Erzsébet tér – kézműves portékák vására
14:00-18.00 Helybéli termékek – minden, amiből még Petőfiék is vettek volna
Talpalávaló: Agyagbanda, Számadó zenekar

 

Városház tér – gyermekek mesés tere
14:00 Zámborszky Eszter
„Nagy idők, nagy hősök” – gyermekműsor
15:00 Guliba társulat –
„Csípd meg, fogd meg, eredj utána!”– népi mesejáték
16:00 Csodamalom bábszínház
Toborzó – interaktív gyermekfoglalkoztató
17:00 Bárdos Zsuzsanna
Föl, föl vitézek! – népdalok és népi játékok
 

MONOK

11.00 Ünnepi megemlékezés a Kossut Lajos szobra előtti téren. Himnusz. Bártfay Emese, Monok polgármesterének köszöntője, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő beszéde, dr. Varga Judit igazságügyi miniszter ünnepi beszéde.
11.20 A Kossuth Népdalkör ünnepi műsora.
11.30 Monoki fiatalok műsora.
11.45 A Kiss Kata Zenekar és monoki óvodás gyermekek műsora. Koszorúzás Kossuth Lakos szobránál, Petőfi Sándor szobránál a Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapat (Tápióbicske) közreműködésével. Szózat.
 

SZENDRŐ

11.00 Ünnepi megemlékezés a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Riz Gábor országgyűlési képviselő, közreműködnek a sárospataki 8-kor Színház és az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti iskola fúvószenekara. A történelmi egyházak képviselői áldásukkal adóznak a hősök előtt. A megemlékezést követően koszorúzás a Református Templomkertben lévő kopjafánál.
 

Március 15., kedd
 

BORSODNÁDASD

13.00 Nemzeti ünnep a Borsodnádasdi Közösségi Házban és Könyvtárban. A jelenlévőket köszönti: Kormos Krisztián polgármester, ünnepi beszédet mond: Riz Gábor, országgyűlési képviselő. Ünnepi műsor, koszorúzás a Petőfi szobor előtt. Közreműködik a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulói. Felkészítő tanár: Mártonné Nemes Gertrúd.
 

EMŐD

17.00 Ünnepi megemlékezés az Emődi Művelődési Ház és Könyvtárban. Beszédet mond Fekete Tibor polgármester, köszöntőt mond Tállai András országgyűlési képviselő. Műsort ad Nemcsák Károly, Jancsó Dóra, Cselepák Balázs színművészek, továbbá Emőd Város Fúvószenekara. A műsort követően a résztvevők fáklyákkal vonulnak a Kossuth térre, ahol koszorúzáson vesznek részt.  
 

FELSŐZSOLCA

10.00 Koszorúzással egybekötött megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat a Hősök terére. Köszöntőt mond Szarka Tamás polgármester, ünnepi beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködnek a helyi óvodások és iskolások, a Zsolca Táncegyüttes tagjai, a Rozmaring Népdalkör, valamint a Férfi Népdalkör. Csomasz Tóth Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Felsőzsolcai tagintézményének fúvószenekara.
 

KURITYÁN

17.30 Fáklyás felvonulás. Gyülekező a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt. Az eseményt koszorúzás zárja a templomkerti emlékoszlopnál.
 

MEZŐCSÁT

10.00 A Mezőcsáti református templomban általános iskolás diákjaik szolgálatával ünnepi istentiszteletet tartanak.
11.00 Az 1984-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen Mezőcsáton a Hősök terén ünnepi beszédet mond Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban közreműködik: Nemcsák Károly, a Mezőcsáti Színtársulat, a Mezőcsát Népi Együttes és a Lila Akác Nyugdíjas Klub kórusa. A rendezvényen sor kerül Mezőcsát Város kitüntetéseinek átadására.
 

MISKOLC

Ünnepi megemlékezések:
9.00 Görgey Artúr szobránál (Herman Ottó Múzeum)
9.30 Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József, Horváth Lajos síremlékei (avasi temető)
10.30 Petőfi Sándor szobránál
11.00 Gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál, Deák Ferenc szobránál, Szemere Bertalan szobránál, Petőfi Sándor emléktáblájánál, gróf Széchenyi István szobránál
11.30 Kossuth Lajos szobránál ünnepi beszédet mond Veres Pál polgármester. Ünnepi műsort ad a Miskolci Nemzeti Színház társulata.
Hagyományőrző, népi és ügyességi játékok, mesterség- és tábori élet bemutató, íjászat, történelmi foglalkoztató, kézműves vásár és játszóház a Szent István téren.
10.00-16.00 Hagyományőrző és nemzeti mintás játékok (Virgonckodó Népi Játékpark)
10.00-16.00 Mesterségbemutató, vásár és kézműves játszóház (Fügedi Márta Népművészeti Egyesület)
10.00-16.00 Népi ügyességi játékok és népi babakonyha (Kenderkóc Népi Játszóház)
10.00-16.00 Tábori élet-bemutató lovakkal, huszárokkal (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület) történelmi foglalkoztatók: színező, keresztrejtvény, kvíz.
11.00 Szépenszóló Társulat gyermekműsora
12.00-16.00 Íjászat (Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület)
12.00 Néptánctanítás a Szinvavölgyi Néptácműhellyel és a Számadó zenekarral
13.00 Classic Brass Quintett fúvószenekar egy órás műsora
14.00 „Szép a huszár” – az Aranykapu Társulat előadása
 

NYÉKLÁDHÁZA

14.00 Ünnbeopi program a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren. Ünnepi beszédet mond Tállai András országgyűlési képviselő. Ünnepi köszöntőt mond Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere ás dr. Pankucsi Márta jogász, szociológus. A műsorban közreműködik Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, Herczeg Flóra népdalénekes, a Zsolca Táncegyüttes, a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület.  

ÓZD

9.00 Lovas felvonulás a városközponti nagyparkolóból a Petőfi térre, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével.
10.00 Ünnepi műsor a Petőfi téren. Ünnepi beszédet mond: Janiczak Dávid, polgármester. „Magyarnak születtem!” – az ÓMI Zenés Színház műsora, közreműködik az Ózdi Néptánc Egyesület, valamint a Szabadszombat Táncegyüttes. Koszorúzás. Közreműködik a Gömöri Lovas Népi Hagyományőrző Egyesület.
13.00 Ózd-Hódoscsépány, Petőfi Szobor. Ünnepi köszöntőt mond Fidrus Péter, területi képviselő. Ünnepi műsor az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Szép Szó Irodalmi Kör előadásában. Koszorúzás a Gömöri Lovas és  Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével.
 

SAJÓBÁBONY

17.00 Fáklyás felvonulás lovashuszárokkal A városházától a Március 15. parkhoz. Ünnepi beszédet mond Hubai Krisztián, Sajóbábony alpolgármestere. Magyarnak születtem... Az ÓMI Zenés Színház ünnepi műsora.
 

SÁTORALJAÚJHELY

9.30 Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren. A rendezvény résztvevőit Szamosvölgyi Péter polgármester köszönti, majd ünnepi beszédet mond Simicskó István a KDNP parlamenti frakcióvezetője. Az ünnepi műsort az SZSZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai, a Bokréta Művészeti Iskola táncosai, valamint a Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola ütősei adják, a gimnázium humán munkaközösségének összeállítása és rendezése alapján. A műsort koszorúzás követi. Az ünnepségen közreműködik az Intervox Női Kar.
 

SZIKSZÓ

10.00 Ünnepi megemlékezés a város főterén. Ünnepi beszédet mond Sváb Antal polgármester, ünnepi műsor és koszorúzás.
 

TISZAÚJVÁROS

16.00 Ünnepi műsor a tiszaszederkényi hősi emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Sipos Adrienn, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákja. Közreműködik as Derkovits Fúvószenekar, a Bokréta Citerazenekar, a Mezei Virág Népdalkör és az Eötvös Diákszínpad.
18.15 Fáklyás felvonulás a református templom - Bethlen Gábor út - Kazinczy út - Tisza út - Március 15. park, Petőfi-szobor útvonalon.
18.30 Megemlékezés a Március 15. parkban, a Petőfi-szobornál. Ünnepi beszédet mond Kocsi Anna, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákja. Közreműködik a Derkovits Fúvószenekar és az Eötvös Diákszínpad
19.00 Díszünnepség a művelődési központ színháztermében. Közreműködik Mészáros Jázon klarinéton és Lajter Dávid tenorkürtön. Kitüntetések átadása. Kitüntetéseket ad át dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, Pap Zsolt alpolgármester és Molnár István alpolgármester.
 

Március 16., szerda
 

SÁROSPATAK

14.00 Megemlékezés az Iskolakertben található Kossuth-szobornál. Aros János polgármester köszöntője után dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Az ünnepi műsorban közreműködik a 8-kor Színház, valamint a Zempléni Lovas Egyesület és a Bodrog Néptáncegyüttes tagjai. A rendezvény koszorúzással zárul.

 

(A borítóképen: A 48-as forradalmárokra emlékezünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában