Sajtótájékoztató

2022.03.05. 11:30

Homályba vesző miskolci költségvetési milliárdok

Milliárdokkal növekedett Miskolc bevétele, de a baloldali városvezetés továbbra sem ad több pénzt a tömegközlekedés megoldására – állítja a Fidesz–KDNP.

ÉM

Forrás: Ádám János

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtöki ülésén a Velünk a Város frakció tagjainak igen szavazatával elfogadta a város idei költségvetését, amely – működési bevétel tekintetében – 1,8 milliárd forinttal nagyobb összeget tartalmaz a 2021-ben megalkotott költségvetési rendeletbe foglaltaknál. 

 

„Egy város életében a legfontosabb adat a bevételek alakulása, amelyet leginkább a működési bevételek tükröz­nek – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján dr. Nagy Ákos, a Fidesz miskolci önkormányzati frakcióvezetője. – A számok egyszerűek és magukért beszélnek: minél több a bevétel, annál több feladatot lehet betervezni a város költségvetésébe, annál több szolgáltatás finanszírozását vállalhatja fel a város. Ha több a bevétel, például több busz- és villamosjárat közlekedhet az utcákon, vagy tisztábbak lehetnek a közterületek, vagy gondozottabbak a parkok. Ez egy ilyen egyszerű dolog...” 

 

A politikus leszögezte, hogy a város működési bevétele erre az évre 37,8 milliárd forintra tervezett, szemben a tavalyi 36 milliárddal, így szemmel láthatóan 1,8 milliárd forinttal több pénz jut Miskolcnak.

Hozzátette, hogy a tavalyi évhez képest 1,2 milliárd forinttal több támogatás érkezik a központi költségvetésből is, amelyet az oktatási, szociális és gyermekjóléti feladatokra költhet Miskolc. „Így tehát megdőlt az a baloldali narratíva, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat” – hangsúlyozta dr. Nagy Ákos. További siker, hogy a többlet jelentős részét – a kormány politikájának köszönhetően – a miskolci óvodai, illetve a szociális ágazatban dolgozók béremeléseként fizetik ki, tehát közvetlenül miskolci családokhoz kerül. „A számok ismeretében Miskolc városvezetése saját magát cáfolja. Hiszen a kormány folyamatosan segíti és támogatja Miskolcot, évről évre milliárdos nagyságrendben nő a város bevétele. Ezek után már tényleg csak egy kérdés marad: hová tűnik a befolyó bevétel, a többmilliárdos többlet? Mert a buszok és villamosok egyre ritkábban járnak, a város egyre szemetesebb, a közterületeink gondozatlanabbak, a közbiztonság pedig látványosan romlik...” 

 

Kérdéseket tettünk fel a miskolci önkormányzat sajtóosztályának arról, hogy mire is költi a város a többletbevételt, de nem kaptunk választ.

 

Kérdéseink

 

1. Mire költi az önkormányzat a 2021. évi költségvetési tervhez képest az idei városi költségvetésben 1,8 milliárd forinttal magasabb működési bevételt? 

2. Milyen mértékben változott a tavalyihoz képest az önkormányzat városi közösségi közlekedésre (az MVK Zrt.-re) fordított támogatása? 

3. Mennyivel költ többet az idei költségvetés alapján a város a Városgazda által végzett városüzemeltetési feladatokra?

 

(A borítóképen: Dr. Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakcióvezetője: „Megdőlt az a baloldali narratíva, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában