Háborús helyzet

2022.03.03. 11:30

Híd épült Kárpátaljáért - Egy emberként segítsük a menekülteket!

Az egyéni akciók helyett a karitatív szervezeteket keresse, aki támogatni szeretné a menekülőket.

ÉM

Az ukrán–orosz háború elől menekülők hosszú távú ellátására rendezkedik be a Híd Kárpátaljáért segélyprogram. Erről Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke beszélt, aki a segítségnyújtással kapcsolatos feladatok összehangolásáról egyeztetett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tevékenykedő karitatív szervezetek képviselőivel és a megyei védelmi bizottságot vezető Alakszai Zoltán kormánymegbízottal tegnap Miskolcon, a megyei kormányhivatalban.A megyei kormányhivatalban tartott találkozón részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Kiss János miniszterelnöki biztos és Veres Pál, Miskolc polgármestere is. A megbeszélésen sorra vették, mivel tudja a megye, valamint a segítségüket felajánló magánszemélyek hatékonyan segíteni az ukrajnai háború elől Magyarországon menedéket keresőket. 

– Kedd éjfélig több mint 103 ezer menekült lépett magyar területre, ami Lengyelország után a második legtöbb embert jelenti az Ukrajnával szomszédos országok közül – közölte Soltész Miklós a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Fogadásukra Záhonytól Tiszabecsig öt határ menti településen segítségpontokat állítottak fel. Ezek az elmúlt hat napban az állampolgárok felajánlásainak köszönhetően már megteltek felszereléssel és élelemmel. A szükségleteknek megfelelő elosztás megszervezése érdekében ezért Aranyosa­pátiban megnyitottak egy 5000 négyzetméteres gyűjtő­raktárat, ahonnan igény szerint szállítják majd tovább a folyamatosan érkező adományokat. Akik valamilyen formában támogatni szeretnék az Ukrajnából érkező menekülteket, az egyéni akciók helyett most azzal tehetik a legtöbbet, ha felajánlásukkal azokhoz a karitatív szervezetekhez fordulnak, amelyek a segélyek összegyűjtését és az önkéntes munkát szervezik Miskolcon is. 

 

Ingyen utazhatnak 

 

A Magyar Államvasutak korábban csak Záhonytól induló vonatokra adott ki szolidaritási jegyet, ezt mostanra kibővítette, és az ország bármely pontjáról induló járaton ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkező emberek, jelezte Soltész Miklós. Az együttműködésre példaként említette, hogy Miskolc úgy döntött: a menekültek a városi közlekedési vállalat járatait is ingyenesen használhatják. 

 

A legfontosabb feladat jelenleg az, hogy egy emberként összefogva segítsük az ukrán–orosz konfliktus kárvallottjait – fogalmazott Alakszai Zoltán kormánymeg­bízott. Mint mondta: a megyei védelmi igazgatás felkészült a megyében élők biztonságának garantálására, valamint a karitatív munka támogatására annak érdekében, hogy a menekültek számára hatékony segítséget nyújtsanak. 

 

 

Hat segélyszervezet

 

A Híd Kárpátaljáért segélyprogramban a hat legnagyobb hazai karitatív szervezet működik közre: a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat. 

 

A személyes segítségnyújtásra adott a nemzeti segélyvonal: a 1357-es telefonszámon hívásonként vagy sms-enként 500 forintot lehet felajánlani, emellett pénzadományokat a 11711711-22222222-es számlaszámon is fogadnak. 

 

(A borítóképen: Csöbör Katalin, Soltész Miklós, Alakszai Zoltán és Kiss János a tegnapi sajtótájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában