Kutatásfejlesztés

2022.03.30. 13:31

Helyi kutató-fejlesztő bázisok létrehozását szorgalmazzák

Gazdaságpolitikai cél marad a technológiaváltás, a környezetbarát termelés és a kutatás-fejlesztés erősítése a vállalkozásoknál.

Fotó: Bujdos Tibor

„A magyarországi ipari termékek 70 százaléka ma high-tech terméknek minősül. Ezzel az aránnyal ugyanott tartunk, mint Németország, és vezetjük az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet listáját. Ezt az irányt kívánjuk folytatni, ezért olyan technológiák meghonosítását segítjük, amelyek magas hozzáadott értékű gyártási folyamatokat honosítanak meg. Ez a kapcsolódó helyi vállalkozások fejlődésére is lehetőséget kínál” – nyilatkozta Palkovics László innovációs miniszter az Észak-Magyarországnak egy szerencsi vállalkozási fórum előtt.

 

Az Északkelet-magyarországi Gazdasági Fejlesztési Zóna kormánybiztosaként hozzátette: „Ha sorra vesszük, milyen beruházások zajlanak most a térség városaiban és mi lesz azoknak a hatása, 5-10 éven belül Északkelet-Magyarország iparosodottsági szintje meg fogja haladni Nyugat-Magyarországét. A high-tech ipar megtelepedése a régióban azt jelenti, hogy az ebben dolgozók magasabb hozzáadott értékű munkát fognak végezni, és ennek megfelelően lényegesen többet is fognak keresni” – fogalmazott.

 

Magyarország újraiparosítása gazdaságpolitikai irányként jelent meg 2010-ben. Ekkor került előtérbe azoknak az iparágaknak az erőteljes támogatása, amelyek innovatív technológiájukkal hozzájárulnak az ipari szerkezetváltáshoz.

 

„Ez határozza meg a jövőnket, ezért ez a gazdaságpolitikai irány változatlan marad” – szögezte le. Hozzátéve: nem változik a támogatások trendje sem, ami azt jelenti, hogy a következő években érkező uniós források 25 százalékát a kormány kizárólag magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások gazdaságfejlesztési és innovációs programjainak támogatására kívánja fordítani.

 

„Az elmúlt 12 évben megduplázódott a kutatással fejlesztéssel foglalkozók száma Magyarországon, ez a legnagyobb növekmény az európai unióban” – közölte Palkovics László. Ennek fokozására hangsúlyozottan jelenik majd meg a következő évek pályázataiban a vállalkozások saját kutatás-fejlesztési kapacitásainak a bővítése. Az a szándék, hogy minden innovatív tevékenységet végző vállalatnak saját fejlesztőbázisa legyen, és a hazai innováció minél nagyobb értékben jelenjen meg a termékekben.

 

A technológiaváltás szorgalmazásakor a környezetvédelmi és dekarbonizációs célok megvalósítása ugyancsak kiemelt feladat. Új támogatási programként ezért fogalmazódott meg a Zöld Nemzeti Bajnokok elnevezésű támogatás, amire azok a cégek pályázhatnak, akik a klímát nem terhelő módon kívánnak terméket előállítani, illetve saját energetikai rendszerüket megújuló alapra akarják helyezni.

 

A járványhelyzet, majd a háborús konfliktus a fejlesztési támogatások kiírását és felhasználását nem befolyásolja érdemben, szögezte le a tárcavezető. Mint mondta: a Covid alatt az állam saját forrásból nagyjából kétezert milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba az eszközök és gyártási kapacitások megőrzésére, ennek az összegnek háromnegyed része a magyar tulajdonú vállalkozásokhoz került.

 

Az orosz-ukrán háborúnak természetesen hatása van a hazai energetikára, egyes alapanyagok beszerzésére, ezért az uniós források egy részét ezek kiváltásának a megoldására fordítják majd a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában