Hatással van-e a szomszédban zajló háború a vásárlókra?

2022.03.01. 12:00

Hazai boltban nincs pánikvásárlás

Hétvégi körszemlénken megnéztük, hatással van-e a szomszédban zajló háború a vásárlókra.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Fotós: Ádám János

Vasárnap volt negyedik napja, hogy folyik az orosz–ukrán háború, amelyből itt Miskolcon ez idáig csak annyit érzékeltünk, hogy katonai helikopterek és repülőgépek jelentek meg fölöttünk, amelyek gyakran csapatostól, kötelékben repülnek különböző irányokba. Az egyik kontingens szombaton délelőtt haladt át a légterünkön. Kollégánk megfigyelése szerint Sikorsky HH-60M Blackhawk típusú amerikai gyártású helikopterek voltak, amelyek csapatszállító helikopterek. A négyes kötelékből három gépen vörös kereszt volt látható, egyen pedig külső függesztési pontok voltak kivehetők, és két pót-üzemanyagtartályt szállított. A légteret figyelő Flightradar szolgáltatás szerint Kassa felé tartottak. A hétvége során az első menekülő is megérkezett városunkba Ukrajnából, és minden bizonnyal folyamatosan érkeznek majd többen is.

 

Sima hétvégi üzletmenet

 

Ennek kapcsán megnéztük, hogy hatással van-e mindez a helyi boltok forgalmára. Körképünk természetesen szubjektív megfigyeléseken alapszik, amelyek az adott pillanatokban fennálló helyzetet mutatták. Sétánkat a belvárosban kezdtük szombaton délelőtt, aztán szétnéztünk néhány kiskereskedelmi láncnál is. Ezen benyomások és kérdezősködések alapján Miskolcon nem volt láthatóan nagyobb a boltok forgalma. Mindenhol az ilyenkor megszokott, hétvégi üzletmenet zajlott. A megkérdezett eladók szerint sem több vásárlót nem érzékeltek, sem nagyobb mennyiségben felvásárolt árut. A kosarakba pillantva erről magunk is meg­győződhettünk.

 

Az egyik boltlánc – a piros-sárga színvilágú – üzletében felfedeztük, hogy kifogyott az egykilós finomliszt. De mielőtt még a pánikvásárlásra gyanakodhattunk volna, az egyik eladó tájékoztatott, hogy korábbi beszállítói fenn­akadás miatt fogyott el ez az egy termék a boltban. Amint szállítanak, rendeződik.

 

Természetesen nem tudható, hogy a közeljövőben hogyan alakul a helyzet. Mennyien jönnek a mi térségünkbe Ukrajnából, és hogyan hat a háború a hazai kereskedelemre. E sorok írásakor tárgyalást terveztek a háborúzó felek a Pripjaty ­folyónál, a fehérorosz határ közelében. Egy világ reménykedik abban, hogy ez egy nagy lépést jelent a béke irányába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában