Gömöri Hagyományőrző Napok

2022.03.18. 10:31

Elfeledett ősi magyar borok konferenciája Kazincbarcikán

Ősi szőlőfajtákból készült borok és hozzá illő galambételek a kétnapos rendezvényen.

Nagy-Hankó Krisztina

A gömöri tájegység alapvetően agráriummal foglalkozó, hátrányos helyzetű kistérségben fokozott figyelmet fordít az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje, valamint a Hunor Lovas Sport és Szabadidős Egyesület a bor és gasztronómiai kultúrára, a lovas turizmusra és a kézműves hagyományok ápolására. Ezért másodízben szervezik meg a Gömöri Hagyományőrző Napokat március 19-én és 20-án Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpontban.

 

A kétnapos rendezvény középpontjában a régi magyar szőlőfajtákból készült borok állnak, amelyek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében fejlesztett kárpát-medencei ősi fajták állományából kerültek újra termesztésbe. Az ősi szőlőfajták olyan sajátos bor ízvilág megtestesítői, amelyek a Kárpát-medencén kívül a világ más tájain nem lelhetők fel.

 

A rendezvény fő attrakciója a szombat esti sétálókóstoló, amely a szélesebb közönség számára is nyitott. Neves pincészetek mellett, helyi értékeket képviselő kistermelőket is bemutatnak.

 

A programot számos kísérőrendezvény is kiegészíti, gyermek- és családi programokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában