Fejlesztés

2022.03.02. 10:00

Csatorna a higiéniáért és a környezetvédelemért

A lakossági életminőség javítása érdekében nyárra teljesen elkészülhet Tiszapalkonya csatornahálózata.

Szaniszló Bálint

A hejőbábai agglomerációhoz tartozó Hejőbába, Hejőkürt, Nemesbikk, Oszlár, Tiszapalkonya települések kommunális szennyvízének szakszerű gyűjtése és elhelyezése érdekében 2016-ban kezdődött meg az Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés című projekt. A problémát az okozta, hogy a hat településnek nem volt csatornahálózata, a házakban keletkező szennyvizet egyedi szennyvíztárolókban gyűjtötték össze, és a keletkezett szennyvízmennyiségnek csak egy részét szállították el, ártalmatlanították megfelelő módon. 

 

Mérföldkő a vidék számára 

 

Az EU és a magyar állam révén vissza nem térítendő támogatásban részesített mintegy 3,7 milliárd forintos beruházás célja, hogy a megfelelő kapacitású szennyvíztisztítás és a települések egészére kiterjedő szennyvízelvezető hálózatok kiépítése révén a szennyvíz ártalommentes elhelyezését hosszú távon megoldja, és ezáltal a talajvíz szennyezésének, az ivóvízbázisok veszélyeztetésének megszüntetését, valamint a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelmét szolgálja. A környezeti terhelés csökkenése révén jobb higiénés helyzet alakul ki, ezáltal javul a lakosság életminősége. 

 

 

A projekt Tiszapalkonyára vonatkozó részéről tartottak beszámolót, amelyen Kalapos Bertalan, a település polgármestere elmondta, hogy hamarosan mintegy hat és fél száz ingatlan kapcsolódhat rá a csatornahálózatra. Fábián Géza, a kivitelező EuroAszfalt Kft. fő-építésvezetője elmondta, hogy Tiszapalkonyán a csatornahálózat kiépítése 98 százalékos készültségű, a tervek szerint nyárra elkészül, és elkezdődhet a fél éven át tartó próbaüzem. 

 

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője mérföldkőnek nevezte a csatornahálózat megépülését, amely jelentős életminőség-javulást jelent majd az ott élőknek. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt hangsúlyt helyez a vidéken élők komfortérzetének javítására. Ezt szolgálják a Magyar Falu Program már eddig is komoly eredményeket felmutató pályázatai. 

 

(A borítóképen: Fábián Géza, dr. Koncz Zsófia és Kalapos Bertalan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában