Hosszú hétvége

2022.03.11. 12:30

Bakancsot fel! Vár a kilátó, a barlang és a kiállítás!

Természetközeli élményeket ajánlanak a mostani hosszú hétvégére.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Fotó: Bujdos Tibor

A márciusi hosszú hétvégén tárt kapukkal várják a látogatókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjai, melyek izgalmas programokat kínálnak.

 

A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang hosszított nyitvatartással készül a négynapos ünnepre.

 

A Szent István-barlangban 9 órától indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 16 órakor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10 órakor nyit, és 16 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufabarlang bejárására.

 

A Bükki Nemzeti Park legújabb látogatóközpontja, a Bükki Csillagda ugyancsak várja a látogatókat, különösen a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőket 9.30-tól 16.30-ig.

 

Ősmaradványok

 

Érdemes megyénk határain túl is kirándulni.

 

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont a márciusi hosszú hétvége szombatjától keddig 9 órától 16 óráig tart nyitva. Az érdeklődők a „Karszt és élővilága” kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.

 

A szilvásváradi Millenniumi kilátó a hosszú hétvégén 10 órától 16 óráig várja a túrázókat és a különleges bükki panorámára vágyókat.

 

A mátrafüredi Harkály Ház a megszokott nyitvatartási időben, tehát 10-től 15 óráig fogadja a látogatókat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, valamint az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva.

 

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület 9 órától 16 óráig lesz nyitva, sőt két pluszprogrammal is készülnek erre az időszakra: március 12-én egy Rudapithecus ősmajom kutatásáról szóló könyv bemutatója színesíti a kínálatot, 15-én pedig egy tematikus túrát indítanak Kubinyi Ferenc emlékére. További részletek a Bükki Nemzeti Park honlapján olvashatók.

 

(A borítóképen: A most nyílt Bükki Csillagdát is érdemes felkeresni a következő hosszú hétvégén. Érdemes előre időpontot foglalni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában