Háború

2022.03.05. 15:30

Az egyetem felkészült a hallgatók fogadására

Ha szükség lesz rá, Ukrajnából menekülő hallgatók is tanulhatnak a Miskolci Egyetemen.

HE

Fotó: Shutterstock

Elszállásolást, ellátást, tanulmányi lehetőséget, online kurzusokat, vendéghallgatói státuszt, rugalmas ügyintézést és számos kedvezményt biztosít az orosz–ukrán konfliktussal érintett hallgatók számára a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány és az Óbudai Egyetem, áll a fővárosi felsőoktatási intézmény közleményében.
 

Felszabadítottak helyeket 
 

Kínál-e hasonlókat az Ukrajnából érkező hallgatóknak a Miskolci Egyetem? – kérdeztük M. Szűcs Pétertől, az intézmény kommunikációs igazgatójától. Megtudtuk, a Miskolci Egyetem is szabadított fel kollégiumi helyeket, de ezt az intézmény nem saját hatáskörben tette, hanem a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával. Az ösztöndíjak kérdésében pedig a Tempus Közalapítvány az országos koordinátor. Tehát azt, hogy melyik fi atal melyik egyetemen folytathatja majd a tanulmányait, az ITM dönti el, és az ország minden egyetemének fel kellett ajánlania szálláshelyeket. 

 

Az Ukrajnából menekültek segítésében egyébként a miskolci felsőoktatási intézmény is részt vesz. Honlapjukon a következő felhívás olvasható: 

 

„A Miskolci Egyetem és fenntartója, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szorosan együttműködik a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, ezért közösen indítunk adománygyűjtő akciót. A rászorulóknak háromféle dologra van most a legnagyobb szükségük: tartós élelmiszerre, higiéniai termékekre, valamint pénzadományra. Az adományokat négy helyszínen lehet leadni, folyamatosan viszik majd el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.” 

 

Mindemellett az egyetemi polgárok támogathatják a kárpátaljai magyar köz-, szak- és felsőoktatást is. Ezt a nyíregyházi Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány erre a célra elkülönített számlájára való utalással tehetik meg. Részletek a Miskolci Egyetem honlapján olvashatók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában