„Ne az avasiakat büntessék!”

2022.03.26. 14:40

Avasi tárolóügy: az időt húzza az önkormányzat? (frissítve kormányzati reakcióval)

Március 16-án lett elküldve hiánypótlásra a pályázat, de az önkormányzat azóta nem válaszol.

Ujlaki Attila, Méhes László

Ezekhez hasonló föld alatti hulladékgyűjtők lesznek Miskolcon. Fotó: ÉM

Egy folyamatban lévő beruházásról azt sugallja Szilágyi Szabolcs, hogy nem is valósul meg. A baloldali egyesült ellenzék közös képviselőjelöltje (Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú egyéni választókerület) közleményében azt állítja: a jelenlegi információk szerint nem áll rendelkezésre az avasi föld alatti hulladékgyűjtők megvalósításához szükséges pénzügyi forrás, amelyet korábban Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő jelentett be februárban.

 

Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő. Fotó: Ádám János

 

Az ügyben közérdekű adatigénylést nyújtott be Miskolc jegyzőjéhez. „A kapott válaszból nem látjuk, hogy pontosan mi, mikorra és hogyan tudna megvalósulni” – részletezi Szilágyi Szabolcs. Hozzátette: A válaszból a többi közt az derül ki, hogy a Mirehunak jelenleg nem áll rendelkezésére pénzügyi forrás a föld alatti hulladékgyűjtők kialakításához. A képviselőjelölt ezek után kampányfogásnak nevezi a beruházást, és tényként közli, hogy a beruházás nem fog megvalósulni, és felelőtlen ígérgetéssel vádolja a kormánypárti képviselőt.

 

„Bejelentettük, de most is megerősítem: a föld alatti hulladékgyűjtő szigetek mintaprojektjéhez szükséges 200 millió forintos forrás rendelkezésre áll. A projekt meg fog valósulni!” – ezt már Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és -jelölt jelentette ki az Észak-Magyarországnak. Ismertette: az avasi föld alatti hulladékgyűjtő szigetek mintaprojektje ügyében folyamatosak az egyeztetések a minisztérium, az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofi t Kft.) és a hulladékkezelő cég között.

 

Csöbör Katalin, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője. Fotó: Kozma István

 

Ne az avasiakat büntessék!

 

Rámutatott: „Március 16-án lett elküldve hiánypótlásra a szolgáltató által beadott pályázat az önkormányzatnak, de azóta nem érkezett tőlük válasz az ÉMI-hez. Azt nem tudom megmondani, hogy figyelmetlenségből vagy szándékosan, politikai indíttatástól vezérelve húzza az időt az önkormányzat. Mint ahogyan azt sem, hogy miért nem indították már el az előzetes közbeszerzést az ügyben, amivel meg tudnák gyorsítani a közbeszerzési folyamatot. Arra kérem az ellenzéki képviselőket, hogy ne az avasiakat büntessék azzal, hogy húzzák az időt a projekt kapcsán! Vagy ha nem tart igényt a forrásra a miskolci önkormányzat, akkor mondják meg, van más terület, ahova át tudjuk csoportosítani az összeget!”

 

Végezetül hangsúlyozta: „A szemétszállítással kapcsolatos feladatok egyébként is az önkormányzat hatáskörébe tartoznak, az önkormányzati képviselők feladata lenne, hogy lobbizzanak ilyen támogatásokért. Nekik kellene azon munkálkodni, hogy minél hamarabb megvalósulhasson ez a mintaprojekt. Meggyőződésem, ha megismerik a rendszer előnyeit, minden avasi lakos örömmel fogadja majd.”

 

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

 

Kérdéseink:

 

  • Az avasi föld alatti hulladéktárolók kapcsán március 16-án lett elküldve hiánypótlásra a pályázat, de az önkormányzat azóta nem válaszol. Miért?
  • Miért nem indították már el az előzetes közbeszerzést az ügyben, amivel meg tudnák gyorsítani a közbeszerzési folyamatot?
  • A kormányzati támogatásra (200 millió forint) igényt tart a város, vagy sem?

 

 

Megvan a forrás az avasi hulladék-projektre

 

Az Avasi-lakótelep föld alatti hulladékgyűjtő szigetek mintaprojektjének megvalósításához szükséges 200 millió forintos forrás rendelkezésre áll – erősítette meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Csöbör Katalin avasi fórumán vett részt.

 

 

 

A miniszter ezzel cáfolta Szilágyi Szabolcs ellenzéki jelöltet, aki a minap azzal kampányolt, hogy nincs meg a pénz az avasiak szemétproblémájára megoldást kínáló beruházásra.

 

Gulyás Gergely hozzátette: az ellenzéki képviselő többet segítene az ügyön, ha el tudná érni, hogy a projekt induláshoz három hete benyújtott hiánypótlásnak az ellenzéki vezetésű önkormányzat eleget tegyen. „Amint a hiánypótlás megvan, megkezdődhetnek a munkálatok, azzal a pénzügyi forrásról folytatott fölösleges vita lezárható” – jelentette ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában