Menekültek kisállatokkal

2022.03.27. 19:00

Állatorvos hallgatók kapcsolódnak be az állatorvosi oltópontok munkájába a határon

Borsod-Abaúj-Zemplén - Adományakcióval és szálláshelyek kialakításával segíti a menekülteket az Állatorvostudományi Egyetem a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben, amely megyénkben működteti a legnagyobb számú intézményhálózatát.

Detzky Anna

 

 

Diákok adományaiból

 

- Már van tapasztalatunk a humanitárius segítségnyújtásban, tíz évvel ezelőtt az árvízkárosultaknak indítottunk segélyakciót. Viszont ilyen nagy mértékű összefogásra még soha nem volt példa – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. - A menekültek megsegítésére adománygyűjtést szerveztünk dolgozóink és diákságunk körében. Nálunk 600 magyar és 1200 külföldi hallgató tanul a világ hatvan országából. Egy emberként, lelkesen, a legnagyobb odaszánást tanúsították, mert aki az állatot szereti, az embert is szereti. A Magyar Állatorvosok Világszervezetének kárpátaljai tagságától tájékozódunk, hogy mire van szükség. Tartós élelmiszereket, fertőtlenítő és higiéniai szereket, takarókat, valamint ágyneműket és hálózsákokat, továbbá elemeket, illetve fűtőtesteket gyűjtöttünk, amit elosztva bedobozoltunk. Eddig mintegy 15 köbméter adományt juttattunk el a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtőpontjára, de az akció folyamatos.

 

Segítik a társállatokat

 

A menekülők gyakran a kedvenceiket is magukkal hozzák.

 

- Az érkező kutyákat és macskákat táppal, fertőtlenítőszerekkel, gumikesztyűvel, hordozóval és egyéb felszereléssel láttuk el. Az egyetemi gyűjtőpontra mintegy 2 millió forintnyi adomány érkezett be másfél nap alatt, amelynek egy részét a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Royal Canin Hungary Kft. nagy értékű segélyeinek köszönhetjük. Mindezt a Magyar Állatorvosi Kamarával együttműködve juttattuk el a rászorulóknak az ukrán-magyar határra a mobil kamionos állatorvosi oltópontokra. A hazánkba behozott kedvencek nagy része nem chipelt és nincs beoltva veszettség ellen sem. A határátkelőkön létfontosságú, hogy legyen állatorvosi felügyelet, ahol a fenti hiányosságokat pótolják. A Hallgatói Önkormányzat önkéntesek bevonását szervezi az állatorvosok mellé, akik az állatok lefogásában, tolmácsolásban és adminisztratív feladatokban segítenek - sorolta a rektor.

 

Megnyílik a kollégium

 

Több mint száz ágyat tud felszabadítani az Állatorvostudományi Egyetem az érkező embereknek.

 

- Egyetemünk a kollégiumában megnyitott a menekültek befogadására egy 37 ággyal rendelkező szárnyat, amelyet egyébként továbbképzésekre tartunk fenn. Itt három darab 3 ágyas és hét darab 4 ágyas szoba található fürdőszobával, erkéllyel ellátva. Főzési lehetőséget is biztosítunk. Emellett a 16 ágyas fonyódi üdülőnket szintén készenlétbe helyezzük. Üllői tangazdaságunkban a hetesi szolgálatot teljesítő hallgatók közel 50 ágyas szálláshelyét ugyancsak fel tudjuk szabadítani. Ide mikrobusszal szállítanánk el az embereket – fejtette ki dr. Sótonyi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában