Támogatás

2022.03.30. 11:30

Állami támogatás segítségével új munkahelyeket teremtettek Borsodnádasdon

A kétszázmillió forintos állami támogatás segítségével új munkahelyeket teremtettek, és ápolják a régi hagyományokat is Borsodnádasdon.

ME

Fotó: Marosréti Ervin

Egy évtizeddel ezelőtt kis híján a feledés homályába merült a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya, ám a helyiek odaadó munkájának köszönhetően sikerült a tradíciót megmenteni. A padlásokról és a pincékből előkerültek a régi, egyedi sütővasak, a családok étrendjében pedig ismét megjelent a finom ostya.

 

Ezzel valamit ismét vissza tudunk adni gyermekeinknek, unokáinknak az egykori tradíciókból 

- Riz Gábor

A tradíció megőrzésének elismeréseként szűk egy évtizeddel ezelőtt az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, 2018- ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba vették fel. A korábbi Molnárkalács Ház 2015-ben épült, a tradicionális kézi sütés mellett innentől kezdve lehetőség nyílt a gépi gyártásra, így a borsodnádasdi molnárkalács ostya bekerült a kereskedelmi forgalomba, sikere azóta is töretlen, a miniüzem azonban kinőtte magát, így szükséges volt a fejlesztés.
 

Több szempontból hasznos 
 

A hazánk egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentését hivatott elősegíteni az a pályázati lehetőség, amelyből most több mint kétszázmillió forint jutott Borsodnádasdra. A vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően egy régi, emblematikus épületet újítottak fel a városban, amelyben tészta- és molnárkalácssütő üzem létesült.
 

Hagyományőrzés 
 

– Az elnyert pályázati forrásból a leromlott állapotú, központi helyen lévő épület részleges felújítása valósult meg – fogalmazott az avatóünnepségen Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Az egykoron Tiszti Kaszinóként használt házban helyet kapott egy tészta- és molnárkalácssütő üzem, biztosítva az üzemeltetéshez szükséges technológiai feltételeket. Ezzel valamit ismét vissza tudunk adni gyermekeinknek, unokáinknak az egykori tradíciókból. 

Az épület felújítása és az üzem kialakítása hozzávetőleg egy esztendő alatt valósult meg.
 

Termékek egész sora 
 

A borsodnádasdi önkormányzat egyébként azt is vállalta, hogy a projekt lezárását követően saját költségvetéséből az üzem további működéséhez szükséges öt fő munkaerő számára tovább biztosítja a foglalkoztatást. A borsodnádasdi molnárkalács ostya sütése mellett hétfajta száraztészta gyártása indult el, négy- és nyolctojásos formában, vegyes kiszerelésben.
 

(A borítóképen: Készül a molnárkalács)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában