Bányászklub

2022.03.13. 11:31

A múlt előtt is tisztelegve

Modern környezetet alakítottak ki az évtizedekig kihasználatlanul álló épületből.

Nagy-Hankó Krisztina

Demeter Zoltán országgyûlési képviselõ és Molnár Oszkár Edelény polgármestere

Ünnepélyesen felavatták pénteken Edelényben a megújult közösségi teret, amelyet a volt bányászklub épületéből alakítottak ki. A klubban évtizedekkel ezelőtt élénk kulturális élet volt. A múltnak adóznak tisztelettel, és állítanak emléket – hangzott el az ünnepi eseményen, hiszen sokaknak kötődnek oda gyermekkori és fiatalkori szép élményeik. Az épület évekig kihasználatlan volt, most a felújításnak köszönhetően egy akadálymentes közösségi színtér lett a belvárosi szegregátumban. Az intézmény rendeltetésszerű használatához a feladatellátási hely energiatakarékos és korszerű kialakítása is megtörtént. 
 

Az enyészeté volt 
 

A bányászklub épülete 32 évig állt kihasználatlanul, romló állapotban, mert nem találták a megoldást a felújítására, illetve a forrást a megvalósításra – mondta Molnár Oszkár, Edelény polgármestere. Végül egy olyan komplex projektbe fogtak bele, amelynek egyik részeként felújíthatták az ingatlant. Ebben nemcsak a közösségi tér kialakítása, hanem a leromlott városi területek rehabilitációja is helyet kapott. Több épületet elbontottak, és azon a településrészen jobb életkörülményeket, feltételeket szeretnének teremteni. Egy kisebb sportpálya, új játszótér, szociális iroda és hulladékgyűjtő szigetek, továbbá térfigyelő rendszer is a projekt részét képezik. Valamint egy művelésre alkalmas egyhektáros kert, ahol gazdálkodni szeretnének a jövőben. 
 

Bányászkultúra 
 

Ennek célja az is, hogy munkát biztosítsanak helyi lakosoknak. A közösségi teret igyekeznek majd élettel megtölteni, kicsit az emlékeket is felidézve, amit a bányászklub jelentett, de már más formában. A kultúra mellett oktatási funkciókat is kap az épület – tudatta a polgármester. 
A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy valamilyen formában vissza tudják adni a települések régi fényét, ebben próbál segíteni az önkormányzatoknak – mondta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. 
 

Személyes emlékek 
 

Az edelényi bányászklub megújult épülete jó példa erre. Azonban a közösségi tér újabb funkciókkal is bővült. Mindemellett tisztelgés azok előtt az emberek előtt is, akik bányászként dolgoztak és sokrétű munkát végeztek a térségben – tette hozzá a képviselő. 


Az önkormányzat a projekt támogatási összegéből lakásokat is felújított, amelyeket kedvező áron kínál a helyiek számára. Amire van is igény, hiszen folyamatosan nő a letelepedési kedv – hangsúlyozta Demeter Zoltán. 


A komplex projektre 369 millió forint állami támogatást nyert el az önkormányzat – mondta Slezsák Ágnes projektvezető. A közösségi ház kialakításakor figyelmet fordítottak arra is, hogy a múltnak emléket állítsanak, ezért felújították és meghagyták a régi korlátot a lépcső mellett, illetve fotókat helyeztek el a falakon a valamikori bányászélet illusztrálásaként. A fényképeket edelényi lakóktól kapták, olyanoktól, akiknek családi emlékeik fűződnek a helyhez – emelte ki a projektvezető. 
 

(A borítóképen: Demeter Zoltán és Molnár Oszkár adták át az új közösségi teret)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában