Védelmi bizottság

2022.03.08. 12:00

A menedékkérők ellátásának megszervezése kiemelten fontos feladata a védelmi bizottságnak

A Magyarországra érkező menedékkérők száma egy hét alatt meghaladta a százezret. Ebben az igen komoly humanitárius helyzetben a menekültek ellátásának a megszervezése az egyik legfontosabb tennivaló.

ÉM

Forrás: Bujdos Tibor

Fotó: Bujdos Tibor

 

Összehangolt segítség 

 

„A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi igazgatás elsődleges feladata most, hogy elősegítse a hatékony és szervezett segítségnyújtást az ukrajnai háború elől menekülőknek. Fontos cél, hogy minden segítség, ami magánszemélyektől, cégektől vagy karitatív szervezeteken keresztül érkezik, szervezetten jusson el azokra a segélyhelyekre, ahol az a legjobban hasznosul” – fogalmazott Alakszai Zoltán kormánymegbízott. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke azt követően beszélt erről, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogram segítségnyújtással kapcsolatos feladatainak összehangolásáról egyeztettek az országos hatáskörrel tevékenykedő karitatív szervezetek helyi képviselőivel és Soltész Miklós államtitkárral, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnökével. 

 

Hatékony együttműködés 

 

A segítségnyújtás területén rend és szervezettség uralkodik, mondta Alakszai Zoltán. Álláspontja szerint ez annak köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben nagyon jó kapcsolat alakult ki a kormányzati intézmények, a védelmi és a karitatív szervezetek között. A kiegyensúlyozott együttműködés teszi lehetővé azt, hogy hatékony munkát tudjanak végezni. 

 

A beérkező adományokat nem föltétlenül a határzónába kell eljuttatni, hanem konkrétan oda, ahol arra szükség van. Segíteni ezért a leghatékonyabban a segélyszervezeteken keresztül lehet, amelyek fogadni tudják a felajánlásokat. Jelenleg elsősorban tartós élelmiszerre van szükség, a ruhaneműt és más eszközöket most kevésbé tudják a menekültek felhasználni. A leginkább járható út a pénzbeli segítség, amelyre a segélyszervezetek és a nemzeti adományvonal is lehetőséget kínál. 

 

Napról napra változó szám 

 

„Az ellátásra szorulók száma napról napra változik. Akad, aki huzamosabb ideig tervez maradni, nem kevesen azonban továbbindulnak tőlünk nyugatabbi megyékbe vagy más országokba. Mi arra is felkészültünk, hogy a segítséget kérők száma nőhet” – mondta Alakszai Zoltán, a védelmi bizottság elnöke.

 

(A borítóképen: Soltész Miklós államtitkár és Alakszai Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában