Magyar Vöröskereszt

2022.03.03. 13:00

A humanitárius válság összefogással kezelhető

Részvételük a határátkelők mellett a magyar és az ukrán oldalon is folyamatos.

Nagy-Hankó Krisztina

20220228 Lónya Az ukrán-orosz háború kirobbanása óta folyamatosan nő a menekültek száma a határmenti városokban, Lónyán is. Elsősorban nők és gyerekek érkeznek. A vöröskereszt munkatársai igyekeznek ellátni és biztosítani amire szükségük van a menekülteknek. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország

A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében már múlt héten is aktív szerepet vállaltak a határ mentén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vöröskereszttel együttműködve. Már hetekkel korábban felkészültek egy esetleges veszélyhelyzet kezelésére, a kapacitásaikat felmérték – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A Belügyminisztérium felé jelezték, hogy hány munkatárs és önkéntes, illetve jármű mozgósítható részükről. 


A Karitatív Tanács tagjaként, a Híd Kárpátaljáért programon belül segítőpontokat alakítottak ki szervezetek. A Vöröskereszt a lónyai határátkelőnél kapott szerepet, ahol információt adnak, illetve összekötőként a menekültek elhelyezését segítik. Nemcsak a határon, most már az ország más területein, illetve Budapesten is kialakítottak egységeket a Máltai és a Református Szeretetszolgálattal együttműködve. Szervezett munkával szeretnék segíteni a komplex feladatot, ezért a Vöröskereszt megyei vezetői felvették a kapcsolatot a megyei védelmi bizottságokkal. Miskolcon régióközpontként igyekszenek összeállítani a segélycsomagokat, amelyeket a kárpátaljai szervezetük kérésére visznek hozzájuk. De már az osztrák Vöröskereszt is jelezte, hogy segít a szállításban és az adományok eljuttatásában. A humanitárius válság kezelésében ezentúl ez az összefogás jellemző lesz – vélekedett a főigazgató. Jelenleg a hozzánk érkezők számára olyan adományokat várnak főként, amelyek azonnal, főzés nélkül fogyasztható, tartós élelmiszereket tartalmaznak. Ha a menekültek elhelyezése, szállásuk rendeződik, akkor jöhet a segítség újabb lépcsőfoka, kiderül, mire van még szükség. A lakosság összefogása fantasztikus, óriási érzékenység mutatkozott a társadalom részéről – jegyezte meg a főigazgató.
 

(A borítóképen: Vöröskeresztes segítők Lónyán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában