Háborús helyzet

2022.03.04. 17:30

A határ mentén segítik a menekülteket

Négy kárpátaljai testvértelepülésre – Palágykomorócra, Kisszelmencre, Nagybégányba és Dercenbe – juttatott el adományt a miskolci Fidesz–KDNP-frakció hétfőn kora reggel. Több száz kilogramm tartós élelmiszer, tisztítószer és gyermektápszer gyűlt össze a miskolci emberek segítségével.

Detzky Anna

20220228 Miskolc Több száz kilógramm tartós élelmiszert, tisztítószert és gyermektápszert indítottak útjára a miskolci Fidesz–KDNP-frakciók tagjai és szervező aktivistái Kárpátaljára hétfőn. A segélyszállítmányt, amelyet az elmúlt napokban meghirdetett gyűjtésre való felhívásra a miskolci emberek adtak össze, a határról Palágykomorócra, Kisszelmencre, Nagybégányba és Dercenbe szállították. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képen: Soós Attila önkormányzati képviselő, Hollósy Endre András önkormányzati képviselő, Bajusz Gábor önkormányzati képviselő

Fotó: Ádám János

Indulásukról beszámolt az Észak, később érdeklődtünk a tapasztaltakról.

 

– A határon túli településeket 2014-ben fogadta örökbe Miskolc az első ukrán–orosz konfliktus idején. Azóta is megmaradt a jó kapcsolat ezekkel a testvérvárosokkal – mondta Hollósy András önkormányzati képviselő, a Fidesz–KDNP-frakció szóvivője. – Mi azon vagyunk, hogy a segítség elérkezhessen oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

Miután adományukat átadták, és az útnak indult a határon túlra, a Szabolcs megyei Beregsurányban Herka István polgármesterrel is találkoztak, aki megmutatta, hogy a településen milyen viszonyok uralkodnak.

 

– A helyi művelődési házban szállásolták el a menekülteket tábori és szivacságyakon. Mindenfajta ellátást megkapnak, ami a személyi higiénéhez és a táplálkozáshoz szükséges. Mobil házakat és WC-ket alakítottak ki számukra. Szeretném elismerni a polgármester munkáját, aki éjt nappallá téve teszi a dolgát, és segít a Kárpátaljáról érkezőknek.

 

Megmozdult az ország

 

A magyarokon kívül találkoztak ruszinokkal, ukránokkal és harmadik országbeliekkel is.

 

– Zömében gyerekekről és asszonyokról van szó, hiszen a férjeiket hátra kellett hagyniuk, és úgy próbálnak menekülni. A hatóságok is teljes mértékben el tudják látni a feladataikat, és igyekszenek tartani a rendet. A határ mentén sokan bőröndöket húznak maguk után, és úgy közelítik meg a legelső települést, ahol biztonságot remélhetnek. Az embernek elszorul a torka, hogyha ilyen helyzetet lát élesben. Szerencsére megmozdult Magyarország, és a kormány mellett civilek, alapítványok, különböző jótékonysági szervezetek nyújtanak segítséget. Azt hiszem, a Fidesz–KDNP-frakció szállítmánya az elsők között érkezett meg Kárpátaljára – fejtette ki a képviselő. 

 

(A borítóképen: Négy kárpátaljai településre vitték az adományokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában