Megemlékezés

2022.03.24. 21:00

A cukorgyár bezárására emlékeztek Szerencsen

BLCS

A Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa 2008. március 10-én jelentette be, hogy 119 év után megszünteti a szerencsi cukorgyártást, olyan hatalmas traumát okozva a városnak, amit azóta sem hevert ki. A gyár ugyanis Szerencs életének, fejlődésének meghatározó ipari létesítménye és egyben a jelképe is volt. A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt napi betevőjét. A gyárbezárás miatt több százan veszítették el állásukat, megélhetésüket, és a Mátra Cukor Zrt. döntése jelentős adóbevétel-kiesést okozott a településnek. 

 

A Szerencsi Cukorgyár műszakba hívó dudájának a hangja búcsúzóként 2008. március 10-én szólalt meg utoljára, majd örökre elhallgatott. Az azóta eltelt időszakban a város önkormányzata az egykori üzem területén munkahelyteremtő szándékkal ipari park kialakításába kezdett, hozzálátott továbbá a műemlékvédelem alá tartozó épületek felújításához (pl. volt cukorraktár), új csarnok építéséhez is és a Nestlé Hungária Kft.-vel közösen kamionparkoló kialakításához azért, hogy a szállítást végző járműszerelvények közlekedésükkel és várakozásukkal elkerüljék a belvárost. Mindezeken kívül tervezik az irodaépület felújítását és hasznosítását. Megépült a Bonbon Kft. csarnoka, a Halász Produkt Cukrászati és Kereskedelmi Kft. beruházásában pedig látvány-cukrászmanufaktúra és vendéglátóegység épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában