Meteor

2022.02.11. 20:41

Újabb fényes tűzgömb Magyarország felett

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett 2022. február 10-én este 19:00-kor.

Forrás: meteoritok.org

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég.

 

A hullást kb. 5 másodpercen keresztül lehetett megfigyelni. A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer C fokra a gerjesztett plazmacsatorna. A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent miközben anyagdarabok szakadoztak le róla, ezt szaknyelven fragmentálódásnak nevezik.

Az AMS78 jelű bajai állomásuk a tűzgömböt a Nagy Medve (Ursa Major) csillagkép irányában északra, a győri AMS90-es állomásuk közel függőlegesen lefelé hullva dél-keletre látta a hullást a Canis Minor, Monoceros csillagképekben. A két kamera adatai szerint a hullás Magyarország felett történt.

Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

A bajai és győri kamerák felvételei | Forrás: meteoritok.org

Ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is – írja a meteoritok.org.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában