Sikeres pályázatok

2022.02.15. 18:00

További fejlődés előtt Abaújvár

A történelmi hagyományos értékek gondozását, valamint megőrzését tűzték ki célul.

ÉM

Forrás: PH

Abaújvár Miskolctól 72 kilométerre északkeletre, a szlovák határ mellett, a Hernád folyó bal partjának lankás, 240 méterig emelkedő dombjain fekvő kistelepülés. Az elmúlt időszakban a polgármester, Kecskeméti Zsolt és a képviselő-testület a település 21. századi korszerűsítését és a történelmi hagyományos értékek gondozását, valamint megőrzését tűzte ki célul.

 

Sikeres pályázatok 

 

A tavalyi évben a sikeresen megvalósult pályázatok egyike az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, röviden GREX keretében megvalósult kerékpárút-építés mintegy 120 ezer euró értékben. A közösség szívét képező művelődési ház energetikai korszerűsítése, a napelemes rendszer kiépítése és a külső felújítás több mint 87 millió forint felhasználása mellett szintén jelentős eredmény. Az „Útfelújítás Abaújváron” projekt keretében a Béke út és a Petőfi út felújítását végezték el több mint 13 millió forint igénybevételével. Abaújvár falugondnoki szolgálatot működtet társulás keretében, és a használatban lévő falugondnoki busz elöregedésére tekintettel benyújtott pályázat keretében az év második felében érkezik az új falugondnoki gépjármű 15 millió forint értékben. 

 

Abaújvár lakossága 234 fő, számukra közösségi színteret működtetnek, amely feladatellátás a kulturális tevékenységekkel összefüggésben benyújtott pályázat keretében 2,2 millió forint támogatásban részesült. Az Emmi közel egymillió forint támogatást nyújtott közművelődéssel kapcsolatos feladatok ellátására, és a „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” megvalósításának támogatására közel 2 millió forintot biztosítanak. 

 

– A 2022. évben a képviselő-testület a fent említett művelődésiház-projekt folytatásaképpen és lezárása céljából pályázatot nyújtott be a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében meghirdetett Kistelepülési Fejlesztési Alaphoz, melynek értéke 150 millió forint. A közmunkaprogram keretében az önkormányzat nyolc fő hosszú távú foglalkoztatását tervezi Abaújvár épülésére, szépülésére. A Magyar Falu Program keretében négy kiírást választott megvalósítandó célnak tárgyévben a község önkormányzata. Kommunális eszköz beszerzése településüzemeltetési célból, közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan/faluház fejlesztése és vízelvezető rendszer építése-felújítása tárgyában. További megvalósítandó terv a község ravatalozójának a felújítása, modernizálása. Az év folyamán későbbi időpontban megjelenő TOP pályázati kiírások keretében tervben szerepel az Ady út teljes felújítása – sorolta fel a település első embere.

 

(A borítóképen: Emlékezetes volt a tavalyi családi nap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában