Elhanyagolt városrész

2022.02.08. 11:30

Szemétre, patkányokra panaszkodnak az Avason

Probléma a szemét az Avasi lakótelepen, a lakók szerint az önkormányzat eddig nem tett érdemi lépést.

Ujlaki Attila

Fotó: Vajda János

Egyre több a szemét az Avason, és a tárolók is egyre telítettebbek. Az itt élők komfortérzete egyre jobban csökken. Az önkormányzat részéről – az itt élők állítása szerint – ígéretek elhangzottak, de a megoldás még várat magára. Lapunk múlt héten felkereste a lakótelep egyes részeit, ahol az állítások több területen is beigazolódtak.

 

Egyre több a patkány 

 

 

„Itt lakom a szemben lévő házban, sajnos ilyen állapotok uralkodnak, nem tudunk mit tenni, engem nagyon zavar, nekem a konyhám ablaka pont erre a tárolóra néz, és meg kell hogy mondjam, nem egy kellemes látvány, de sosem tudjuk, hogy ki csinálja, mert már csak a szemetes állapottal szembesülünk, illetve azzal, hogy egyre több a patkány ennek következtében” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Mező Mária helyi lakos. „Sokan azt állítják, hogy a guberálóknak van kulcsa a tárolókhoz, ez lehet, hogy máshol igaz, de itt nem. Látható, hogy kifeszítik a tárolókat, és úgy férnek hozzá a szeméthez. Ez önmagában még a kisebbik probléma lenne, mert nem adna okot arra, hogy ilyen állapotok legyenek itt” – mondta el lapunknak Ládi László, mutatva a kukák mellé. 

„Több konténer kellene, nagyon kevés van jelenleg. Itt lakom a kezdetek óta, ezek a problémák csak pár éve kezdtek jelentkezni, korábban nem volt ez, az Avas egyik legpatinásabb utcái közé tartozott a Sályi. Már többször jeleztem, hogy több konténert kellene kihelyezni, akkor azt a választ kaptam, hogy kvóta van, és ennyi lakáshoz ennyi konténer jár. A III-as ütemben, Fodor Zoltán képviselő úr körzetében megoldották a problémát, ahol szükségesnek látták, oda helyeztek ki több konténert, sőt még a tárolókat is bővítették több helyen. Itt Szilágyi Szabolcs a képviselő, aki nem csinál sok mindent, hát nézzenek körül. Többször volt jelezve a probléma, először azt mondta, hogy erre nincs pénz. Legutóbb pedig azzal magyarázta, hogy itt lett egy parkoló bővítve, és arra ment el a keret. Kifogásokat tudnak találni. Hasonlítsák össze a két körzetet, ott fent (III. ütem) tisztaság van, itt szemét mindenfelé. Még az őszi falevelek is itt vannak. Lassan tavasz van, de még az őszi avart sem sikerült elszállítaniuk” – tette hozzá Ládi László.

 

Emberhiány télen, nyáron 

 

„Ez a probléma már évek óta megvan. Itt korábban több ember volt, akik rendben tartottak mindent, most van összesen nagyjából három, akik járnak egy-egy bottal, és szurkálják a szemetet több-kevesebb sikerrel. Egymásra mutogatás van, hogy miért van ez, de mi, itt lakók ezzel nem vagyunk kisegítve. Amikor hó van, akkor azért nincs ember, amikor nyár van, akkor meg azért nincs. Egyszerűen mindig van magyarázat. A III-as ütemben ez is meg van szervezve, mindenkinek megvan a saját területe, be van osztva, hogy kinek mi a feladata a körzetben, itt semmi nincs. Fodor Zoltán megy körbe, és nézi, hogy mivel van feladata. Ott járunk, hogy amit tudunk, és még befér, azt dobáljuk bele a konténerbe, amire már nincs kapacitás, azt hagyjuk mellette, és amikor ürítés van, akkor tesszük bele. Ez egy végeláthatatlan körforgás, mert mindig szeméttöbblet alakul ki” – húzta alá Mérő Tibor. 

 

Az érintett terület önkormányzati képviselője, Szilágyi Szabolcs megkeresésünkre azt írta: korábban képviselői alapjából támogatta a hulladéktárolók zárhatóvá tételét és a kukák ketreceinek megépítését, az illegális hulladéklerakatokat pedig több alkalommal jelezte a rendőrség felé és – amíg a jegyző hatáskörébe tartozott – a jegyző, illetve a Városgazda felé, hogy azokat szállítsák el. Az önkormányzati képviselő azt állítja, mindenkinek segített, aki hozzá fordult. Azt azonban elismerte, hogy „mindenre nem jut pénz” a parkolók tavalyi megépítése miatt. Szilágyi Szabolcs úgy érvel, mivel a hulladéktároló edények kihelyezése a társasház közös képviselőjének feladata és hatásköre, a lakossági szemét elszállítása pedig szintén nem önkormányzati képviselői alapból történik, ezért úgy látja, „felvetéseink” kapcsán itt valami félreértés van. 

 

A „miért nem lehet megoldani a szemétszedés problémáját?” kérdésre pedig azt írta: A lakossági hulladéktárolókba elhelyezett szemetet a Mirehu Nonprofi t Kft. szállítja el, de a hulladéktárolók mellé ledobott szemetet nem köteles elszállítani, és nem is szállítja el a szolgáltató, ezt a társasház takarítójának kell összeszedni. Közterületen, tisztántartási sávon túl pedig a Városgazda látja el ezt a feladatot.

Időszakos irtások 

 

Szilágyi Szabolcs itt elkezd visszafelé mutogatni, valamint a kormányt teszi felelőssé: „Tapasztalataim szerint már az előző városvezetés idején is súlyosan alulfi nanszírozott volt a városüzemeltetési feladatkör, éppen ezért szerettünk volna mi többletforrást juttatni a Városgazdának 2020-ban, amit aztán a kormányzati elvonások és a járvány miatt költségvetési korrekcióban vissza kellett venni. 2021-ben szintén igyekeztünk a lehetőségeinkhez mérten pluszforrásokat biztosítani.” A guberálók okozta probléma meg nem oldásaként szintén a kormányt teszi felelőssé, és az állami támogatásra vár, hogy majd abból lehet bővíteni a térfi gyelőkamera-rendszert.

Végezetül Szilágyi Szabolcs ismerteti, hogy a rágcsálóirtást a területen a Városgazda végzi, időszakos irtásokat folyamatosan végeznek, majd azt állítja, ha lakossági megkeresés érkezik hozzá egy konkrét helyről, akkor oda is kimennek és elvégzik az irtást pár napon belül.

 

Van rá megoldás

 

Csöbör Katalin

Forrás: Kozma István

 

Csöbör Katalin, a térség kormánypárti képviselője tavaly év végén mondta, hogy bár önkormányzati feladat, de szeretne megoldást találni az avasi szemétproblémára. Föld alatti hulladékgyűjtő szigeteket szeretne megvalósítani az Avas városrészen a képviselő. „Az ügyben több előzetes tárgyalást is folytattam miniszterekkel és Szepsi polgármesterével, valamint a társulás vezetőivel. Szeretném, ha az Avason alakítanánk ki Közép-Kelet-Magyarország első föld alatti szemétgyűjtő edényeit.” A képviselő hangsúlyozta azt is, hogy ezeknek az edényeknek – többek között – az előnyei közé tartozik, hogy nincs kellemetlen szag, nem hordja szét a szél a szemetet, megszűnik a guberálás, és a tárolók is esztétikusak.

 

Kérdéseink Szilágyi Szabolcshoz

 

„Fodor Zoltán megoldja, Szilágyi Szabolcs kifogásokat talál” 
  • Milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy az Avast ne lepje el a szemét? 

     

  • Ha eddig nem tett, akkor milyen terve van? 

     

  • Az egyik lakó szerint Önnek többször jelezték a problémát, mire először azt mondta, erre nincs pénz. Legutóbb pedig azt mondta, hogy a parkolóbővítésre ment el a keret. Mi a terve? 

     

  • Miért nem lehet megoldani a szemétszedés problémáját? 

     

  • Mit tervez tenni a guberálók okozta állapotok ellen? 

     

  • Tervezi-e, hogy felveszi a kapcsolatot az ÁNTSZ-szel és/vagy rágcsálóirtást végző céggel, hogy a területen megjelent patkányokat befogják? 

     

(A borítóképen: A kupacokban minden megtalálható az otthagyott levágott gallyaktól kezdve a kommunális hulladékig. Patkányok másutt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában