Védettség

2022.02.03. 11:30

Nem kell félni az oltástól

A Covid–19 omikron-­variánsa gyorsan terjed és fertőz, miközben sokan szeretnék felvenni a harmadik oltásukat a napokban.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Mindössze két hete maradt annak, aki február 15-ig szeretné beoltatni magát a megerősítő harmadik vakcinával is, melyet követően korlátlanul érvényes marad a védettségi igazolványa.

 

Nem a szokványos 

 

Ha valaki két oltást követően fertőződött meg, a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig marad érvényben az igazolványa, de mi az eljárás akkor, ha éppen mostanában kapja el a vírus omikron-variánsát? – erről kérdeztük az orvost. 

 

– Ha valaki megkapja a fertőzést vagy az oltást, akkor az tapasztalható, hogy hat hónapig védett – mondta dr. Hintalan Ádám háziorvos. Ez idő alatt nincs szüksége az immunrendszernek újabb megerősítésre. Hozzátette: az az elfogadott orvosszakmai vélekedés, hogy hat hónapon belül felesleges frissíteni a védettséget. Azonban ha az új rendelkezés megkívánja, akkor egészen nyugodtan megkaphatja a páciens a védőoltást már a fertőzés után két héttel, hogy érvényes maradjon a kártyája. Az újabb vakcina felvételével kárt nem okozunk, nem kell félni tőle – vélekedett az orvos. 

 

– Ez a helyzet mindenki számára új, de azt előrevetíthetjük, hogy ha van negyedik oltás, akkor lesz ötödik is – mondta a háziorvos. Ezt azonban előbb-utóbb valahogyan ésszerűsíteni kell. Az omikron-variáns, ahogyan a tapasztalatok is mutatják, sokkal gyorsabban fertőz, de jóval enyhébb tüneteket okoz, és rövidebb idő alatt átmegy a betegen, ezért kisebb arányban kell attól tartani, hogy kórházi ellátásra szorul a páciens. Így ha a vírus terjedése és mutálódása ebbe az irányba mutat, egyre kevésbé lesz szükség arra, hogy oltással védekezzünk ellene. De ameddig a szakemberek a vakcinát tartják a legmegfelelőbb védekezésnek, addig ehhez kell alkalmazkodnunk. 

 

Az oltásokkal kapcsolatban – bármilyen vírus okozta betegség tekintetében – van általános orvosi szabály és gyakorlati tapasztalatok is. Hintalan Ádámnak volt olyan betege a praxisában, akiről nem tudták, hogy fertőzött, még lappangott a betegség, nem voltak tünetei. Ebben az állapotában kapta meg az oltást, ami azonban nem súlyosbította és nem is enyhítette a betegség lefolyását. Egyetlen ellenjavallata van az oltásnak: az éppen zajló lázas betegség – tette hozzá a háziorvos. Egy kis orrfolyás mellett még nyugodtan megkaphatja az oltást bárki.

 

(A borítóképen: Sokan veszik fel oltásukat a hétvégi akciónapokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában