Tradíció és innováció

2022.02.18. 12:19

Nanotechnológiai együttműködés: tradíció és innováció a Miskolci Egyetemen

„A Miskolci Egyetem mostantól meghatározó tagja lehet a magyarországi nanotechnológiai szervezetnek” – hangsúlyozta Miskolcon Varga Judit, az egyetem kuratóriumának elnöke.

Petri Nóra

Fotó: Vajda János

„Örömteli esemény a mai alkalom, hiszen egy olyan szándéknyilatkozatot írunk alá Palkovics László miniszterrel és Horváth Zita rektorral, amely a Miskolci Egyetem nemzetközi elismertségét és versenyképességét tovább erősíti” – hangsúlyozta Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

– Tradíció és innováció – ez a jelmondata a Miskolci Egyetemnek, és mi sem bizonyítja jobban, hogy az egyetem életében ez a kettősség, a múlt és a jövő, rendkívül meghatározó, mint a mai alkalom. Tradíció, hiszen az évszázados múltra alapozva tudjuk építeni a sikeres jövőt. Innováció pedig azért, mert elsősorban a kohászképzésből kifejlődő anyagtudományi karunk eredményei  teszik lehetővé, hogy a Miskolci Egyetem meghatározó tagja lehet a magyarországi nanotechnológiai szervezetnek. Hiszen mostantól az innovációs ökoszisztéma egyik részeként segíti majd a Miskolci Egyetem a magyar és nemzetközi ipari vállalatokat – mondta köszöntőjében Varga Judit.

 

Mint arról korábban is írtunk, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lars Montelius, a portugál Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont (INL) ügyvezetője az innovációs együttműködés erősítéséről egyeztetett tavaly. A mostani, miskolci eseményen is részt vett Lars Montelius.

 

 

 

A hazai és nemzetközi együttműködés fontosságáról is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

– A kormány 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy tovább erősödjön a hazai high-tech ipar. Ez a folyamat akkor elkezdődött. 2014-ben pedig azt tűztük ki célul, hogy az ehhez szükséges tudást is elkezdjük átstrukturálni, ennek az eredményét itt, a Miskolci Egytemen is láthatjuk – hangsúlyozta a miniszter utalva az intézmény modellváltására.

 

Az egyetem sikerességéről is szólt dr. Kiss János miniszterelnöki biztos.

 

– Különösen örülök az egyetem sikerének azért is, mert a miskolci, diósgyőri országgyűlési választókerületben, ahol a Miskolci Egyetem is elhelyezkedik, nem létesítmények bezárásáról, hanem létesítmények megnyitásokról beszélhetünk – emelte ki dr. Kiss János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában