Elmondja a falu történetét

2022.02.04. 16:00

Monaj történetét meséli el az új címere

Malomkerék, szőlőfürtök és az ősmagyar temetkezési hely jelenik meg a jelképen.

Horváth Imre

Bánné dr. Gál Boglárka és Taskó László a címer átadásán. Fotó: Bujdos Tibor

Fotó: Bujdos Tibor

Ahogy beszámoltunk már róla, 17 településnek készítette el a címerét tavaly a megyei önkormányzat, így ma már minden megyénkbeli település rendelkezik heraldikus által felkutatott, összeállított címerrel. A kedvezményezett települések között van Monaj is, a település polgármestere, Taskó László a decemberi, ünnepi alkalmon a megyeházán vehette át Bánné dr. Gál Boglárkától, a megyei közgyűlés elnökétől a település új jelképét.

 

– Nagyon szépen köszönjük a megyei közgyűlésnek és elnök asszonynak, hogy lehetővé tették a településünk számára, hogy elkészülhessen a címerünk. Külön köszönetemet fejezem ki Kovács Zsolt úrnak, aki fáradságot nem kímélve dolgozott azon, hogy elkészüljön a kutatás, és Monaj település jelképei összeálljanak egy címerben – mondta el az Észak-Magyarországnak Taskó László.

 

Monaj egy úgynevezett mesélő, beszélő címert kapott, amely elmondja a falu történetét. Így fő elemként megjelenik rajta a Monay patak (ma Selyebi-Vadász-patak), melyről a település a nevét is kapta. Illetve egy malomkerék, ugyanis a patakon ilyen malom működött anno. Már az 1300-as években is bortermelő helyként tartották számon a jászói apátság birtokaként, így az alsó mezőben három szőlőfürt jelenik meg. A pajzs alapját egy szabályos halom tölti ki, melyben három, egymást keresztező nyílvessző lebeg. Ez a falu határában fellelt ősmagyar temetkezési halomra utal. A címert tartó cserfaágak részint a természeti környezet értékeit hangsúlyozzák, részint a Cserhát kistájra utalnak, ahol a község fekszik.

 

Megtudtuk, a település támogatást nyert egy új ravatalozó építésére, az elképzelés pedig az, hogy a ravatalozó átadóünnepsége alkalmából szeretnék a lakosság körében is ünnepélyesen bemutatni, átadni az új címert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában