Magyar Falu Program

2022.02.25. 15:00

Megújul az állomás Mádon

A Magyar Falu Program keretében a mádi állomáson az utolsó simításokat végzik a munkások.

Bacsó István

Forrás: Kozma István

A program, amelyet a Miniszterelnökség 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából valósít meg a MÁV, kifejezetten az ötezer főnél kisebb települések vasútállomásainak felújítását tűzte ki célul. A projektben megújul többek között tizenhárom vasútállomás meglévő utasforgalmi épülete és annak környezete, valamint tizenegy helyszínen új, korszerű állomásépület épülhet. További kétszázhuszonkilenc helyszínen fedett kerékpártároló is létesül, illetve más kiegészítő elemek, mint padok, információs eszközök, akadálymentesítés.

 

A mádi vasútállomáson a meglévő épületeket újították fel, korszerűsítették az épületgépészetet, villamos hálózatot, és rendezik az állomás környezetét.

Tatárka József polgármester elmondta, hogy az emberek régi kívánsága teljesül ezzel a beruházással, „mindenkinek a szívügye”, mert ez az épület már nagyon régi, legalább nyolcvanéves. Ő maga is itt töltötte az állomás környékén a gyermekkorát. A támogatás révén most több mint 70 millió forintból egy korszerű vasútállomása lesz a településnek, amely új nyílászárókkal, burkolatokkal, kifestett, tiszta váróteremmel és kiszolgálóhelyiségekkel fogadja majd az utazóközönséget. Megjegyezte: az állomás a munkálatok alatt is mindvégig üzemelt. 

 

Az életminőséget javítják

 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a 2018-ban meghirdetett Magyar Falu Program célja, hogy javítsa a kistelepülésen élők életminőségét, és így megálljon a kistelepülések népességcsökkenése. A kormány a szolgáltatások minőségének javításával is tenni akar azért, hogy ez a folyamat tartós legyen, ezért kiemelten kezelik a közlekedésfejlesztés ügyét. A helyben maradást segítő közlekedésfejlesztési program részeként újul meg a mádi vasútállomás is, elsőként a tervezett felújítások sorában.

 

„Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Falu Programot maguk a falvak írják, csupa olyan fejlesztési irányt határozott meg a kormány a programban, amiket a települések maguk kértek. Célunk, hogy a lehető legközelebb hozzuk a vidéken élők életminőségét a városiakéhoz. Az alapszolgáltatások szintjén mindenképpen. Ebbe beletartoznak a helyi intézmények, óvodák, kultúrházak, de az utak, buszjáratok és a vasúti infrastruktúra fejlesztése is” – mondta a kormánybiztos. Hozzátette: „Az elmúlt évtizedekben a kistelepülések döntő részében nagymértékben csökkent a népesség. Ezt mindenképpen szeretnénk megállítani. Nem egy okra vezethető vissza ez a jelenség, hanem sok különbözőre. Van, ahol hiányzott az óvoda, ­rossz volt az út, vagy nem volt jó a tömegközlekedés. Ezért indítottuk el először a vasúti fejlesztéseket, ami egyszerre áll a menetrendek észszerűsítéséből és infrastrukturális beruházásokból. Ennek egyik első lépése a mádi állomás, amely március közepétől teljesen felújítva áll a helyi utazók rendelkezésére” – tudtuk meg a kormánybiztostól.

 

(A borítóképen: Koncz Zsófia és Gyopáros Alpár a mádi vasútállomás előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában