Felújítás

2022.02.06. 14:00

Megújul a műemlék minorita templom belseje

Január végén folytatódtak a nagyszabású munkálatok a minorita templom belső terében.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci minorita Nagyboldogasszony-templom felújítása a Köz-Lakép Zrt. kivitelező vezetésével folytatódik. Az építkezés második ütemében a műemlék épület belsejét renoválják részlegesen, 80 millió forintos kormányzati támogatásból. A terv szerint a rekonstrukció jelenlegi szakaszát nyár közepére befejezik.

 

A toronysisakok újak 

 

 

– A templom felújítása több ütemben valósul meg. Az első ütemet 2020 októberében kezdtük meg és 2022. január 20-án fejeztük be ötszázmillió forintos támogatásból. Ez lényegében a templom állagmegóvását jelentette, amely magában foglalta a tornyok cseréjét, a nyugati hajó falmagasítását, falszigetelést, helyenként új vakolatot és a tetőszerkezet teljes felújítását – mondta Szalay Antalné, a Köz-Lakép Zrt. elnök-igazgatója. 

 

– Mindezek részeként a főhajó új cserép- és rézlemezfedést kapott. A nyugati hajó pedig teljesen friss tetőt. Mivel a tornyokat már nem lehetett javítani, ezért új toronyszerkezeteket építettünk fedéssel együtt a templom előtti Hősök terén. Ezek fémborítását, gömbjét, aranyalmáját és keresztjét fémrestaurátor készítette. A tornyok szobrainak glóriáit és a Mária-monogramot szintén. Amikor nyáron a toronysisakok elkészültek, daruval emeltük be őket a földről a helyükre. A szobrok tisztítását, konzerválást pedig kőrestaurátor végezte, és ő állította helyre a bejárati kapu kőkeretét is.

 

Régészeti titkokat rejt 

 

 

A műemlék épületben feltárásokat végeznek, hogy az értékes leleteknek ne eshessen baja.

– Pár napja indítottuk el a munkálatok második ütemét, amely a belső tér részleges felújítását foglalja magában. Mivel műemlék épületről van szó, ezért első körben falkutatásokat, feltárásokat kell végeznünk, és megkezdtük a szükséges bontásokat is. Bármilyen régészeti leletet vagy kiállításra szánt tárgyat találunk, azokat a továbblépés előtt biztonságba kell helyeznünk. Szinte mindennap fellelünk valami érdekességet, mert a templom 1729 és 1760 között épült. Később 1843- ban átvészelte a nagy miskolci tűzvészt, 1878-ban pedig a hatalmas árvizet. Különböző átalakításokat, festéseket, burkolásokat végeztek benne a katasztrófák után. Törekszünk rá, hogy a korábbi, eredeti állapotnak megfelelően állítsuk helyre az épületet. Új burkolatot fog kapni a főhajó, a szentély és a hittanterem. A nedves falakat leszigeteljük, és lábazati kiszellőztetős vakolatot kenünk a falra. Később szeretnénk felújítani az elektromosságot, a védőcsöveket elhelyezni és a padlófűtést is elkészíteni – sorolta a kivitelező cég vezetője.

 

A hitélet zavartalan 

 

 

A megrendelő plébánia kérte a kivitelezőt, hogy a munkálatok ideje alatt is megtarthassa a szertartásait. 

 

– Közel kétszáz fős római katolikus hívő közösségünk nagy örömmel és várakozással viszonyul a felújításhoz. A belső térben hasonló kaliberű munkálatokra az elmúlt száz évben nem volt példa. Mindenki látja, hogy ez hatalmas feladat, de türelemmel várjuk a végeredményt – számolt be Szalkai Z. József atya, a minorita templom plébánosa. – A rekonstrukció ideje alatt megpróbáljuk zavartalanul biztosítani a hitéleti tevékenységet. A szentmiséket rendes időben megtartjuk hétköznap a hittanteremben, péntektől vasárnapig pedig a templomban. A közösségi alkalmakat, imacsoportjaink találkozásait részben tudjuk házon belül megszervezni. A nagyobb létszámú csoportfoglalkozások most átmenetileg szünetelnek, vagy más helyszínre költöztek át. Hosszabb távon szeretnénk az előkerülő régészeti leleteket kiállítani, de erre konkrét terveink egyelőre nincsenek.

 

(A borítóképen: Feltárásokat és bontásokat végeznek jelenleg a templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában