Összefogás

2022.02.23. 20:00

Már a faanyag is megérkezett

Januárban égett le a sajószentpéteri mentőscsalád háza. Az egész ország segítene nekik.

HE

Amikor a sajószentpéteri Drahos család háza január végén lakástűz miatt teljesen tönkrement, úgy érezték, hogy vége az egész eddigi életüknek. Elképzelésük sem volt, hogyan tovább, mi lesz most. A családfő és legidősebb fia is a mentőknél dolgozik, és amikor ez felkerült a közösségi oldalra, óriási összefogás indult a bajba került, háromgyermekes családért. 

 

Hétfőn sikerült beszélnünk Drahos Miklós családfővel, aki épp akkor indult a házhoz, mert várta a tető helyreállításához szükséges faanyagot. 

 

– Már elkezdtük a munkákat a kőművesekkel is, folyik az aljzatbetonozás, hiszen a hajópadló az oltás során teljesen tönkrement. A felajánlásoknak köszönhetően hamarosan elkezdődhet a gipszkartonozás is, amivel a falakat varázsoljuk majd újjá. Szerencsére nem kellett lebontanunk az egész házat, a statikus szerint a falak állták a megpróbáltatásokat. Annyi változtatás lesz az eredeti házhoz képest, hogy nem hagyományos cserép kerül majd a tetőszerkezetre, hanem úgynevezett lemezcserép, ami célszerű és könnyű, de kinézetre olyan, mint a szokványos tetőburkolat – újságolta Miklós. 

 

Azzal folytatta, hogy amikor január 26-án megtörtént a baj, minden összeomlott bennük. A családi házat, amiben laktak, a szüleitől örökölte, és azon a szörnyű napon néhány óra leforgása alatt vége lett. Hirtelen azt sem tudták, mi a teendő, kihez forduljanak segítségért. Azonban amikor a történetük nyilvánosságot kapott, megmozdult egész Sajószentpéter, az egész megye, sőt az egész ország. 

 

A megmozdulás olyan hatalmas volt, hogy naponta jöttek a felajánlások. Volt, aki adományokkal segített, mások a kétkezi munkájukkal. A mai napig gyakran csörög a telefonom, még vasárnap is hívnak az emberek, kérdezik, hogy mivel tudnák enyhíteni a kárunkat. Segítő kezet nyújtott számunkra az Országos Mentőszolgálat, Sajószentpéter önkormányzata, más települések polgármesterei, képviselői, egyéni vállalkozók és magánszemélyek. Fantasztikus érzés ez a felénk áradó szeretet. Leírhatatlan! Nagyon köszönjük mindenkinek! – fogalmazott Miklós.

 

Meghálálják 

 

Hozzátette: minden bizonnyal azért segítenek nekik olyan sokan, mert ő is és legidősebb fi a is a mentőknél dolgozik. Mindketten mentőgépkocsi-vezetők. Miklós már 29 éve, a fi a pedig szűk egy éve. 

 

– Szeretjük a munkánkat, hiszen nap mint nap betegeken, bajba jutott embereken segíthetünk. Az emberek most ezt próbálják meghálálni nekünk. Nagyon örülünk, hogy van remény mégis, helyre tudjuk hozni a házunkat. Ez egy 96 négyzetméteres, háromszobás ingatlan. Itt éltünk a felségemmel és három fiunkkal, akik 12, 21 és 26 évesek. A nagy fiúk mindenben segítenek, amikor éppen nem dolgoznak a munkahelyükön, de amikor például a szomszédok megtudták, hogy érkezik a faanyag, rögtön szóltak, hogy jönnek ők is, és mindenben segítenek. Hozzátették, hogy bármikor kell dolgos kéz, csak szóljak, akár éjjel, akár nappal. Nagyon hálásak vagyunk, hihetetlen, hogy ennyi jó ember van körülöttünk – tette hozzá a családfő. 

 

Elmondta azt is, hogy a sajószentpéteri önkormányzattól kaptak egy szükséglakást. Addig maradhatnak itt, amíg helyre nem tudják hozni a házukat. A szükséglakás valamivel kisebb, mint a sajátjuk, de elférnek, és nagyon örülnek, hogy együtt lehetnek. Sokkal jobb így, mintha a család minden tagjának más-más rokonnál kellene meghúznia magát. 

 

– Munkánk során több lakástűznél voltunk már. Minden eset megrázó volt, de igazán akkor érti meg az ember, hogy mekkora bajba kerül ilyenkor a család, amikor a saját bőrén tapasztalja. Most tudtuk meg igazán, mivel jár például a helyreállítás, hiszen a tűz és az oltás miatt mindenünk tönkrement: a háztartási gépeink, a bútoraink, a padló, a falak. Óriási a kárunk, de most már úgy érezzük, hogy minden rendben lesz – jegyezte meg végül Miklós.

 

 

Ez történt

 

 

Január 26-án reggel Miklós és fia elindultak dolgozni. Fél óra sem telt el, amikor telefont kaptak, hogy baj történt. A felesége még aludt a legfiatalabb gyerekkel, amikor szóltak neki, hogy ég a ház. Kiszaladt az udvarra, és akkor látta, hogy hatalmas lángok csapnak fel a tetőszerkezetből. Ezután a fiával, úgy, ahogy voltak, pizsamában átszaladtak a szomszédhoz. Ott várták meg a tűzoltók kiérkezését. A tetőszerkezet teljesen leégett, a tűz megfékezése közel egy óra hosszáig tartott. A ház helyiségeibe közel 9 köbméter víz került, így az otthonuk lakhatatlanná vált. 

 

(A borítóképen: Nagy segítséget jelent a faanyag a leégett ház felújításához)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában