Beruházás

2022.02.11. 19:30

Magas hozzáadott értékű gyártás bázisát építik ki

Multifunkcionális ipari csarnokot építenek fel még ebben az évben Miskolc Déli Ipari Parkban.

SZB

Fotó:

A Xanga cégcsoport és az MFB Invest Zrt. által létrehozott Tranzakciós és Vállalatfejlesztési Magántőkealap porfóliójába tartozó Mia Rising Kft. beruházásában úgynevezett logisztikai inkubátorközpont épül a Miskolc Déli Ipari Parkban. A komplexum alapkövét tegnap helyezték el, és a Miskolci Egyetem, valamint a Xanga cégcsoport együttműködési megállapodást is aláírt.

 

Kitűnő környezetben 

 

Herdon Istvántól, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatójától azt tudhattuk meg, hogy bevált üzleti modelljük szerint kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejlesztenek, amellyel főként a magas hozzáadott értéket előállító vállalatok juthatnak kimagasló színvonalú környezethez, amely nagyban segítheti tevékenységüket. 

 

A cégcsoportvezető meglátása szerint Miskolc gazdasága megérett arra, hogy ilyesfajta bázist alakítsanak ki ipari területén. Éppen ezért vásárolták meg a 6 és fél hektáros területet, amely lehetőséget ad 30 ezer négyzetméternyi csarnok kialakításához. Az így kialakított bázis várja a logisztikai és gyártócégeket hosszú távú bérleti konstrukció keretében. 

Első ütemben most egy 60 ezer négyzetméteres multifunkcionális ipari csarnokot építenek fel még ebben az évben. Ez 2,5 milliárd forintos beruházást jelent, a teljes fejlesztés pedig meg fogja haladni a 10 milliárd forintot. A beruházás költségeit teljes egészében saját erőből biztosítja a cégcsoport. 

 

Veres Pál, Miskolc polgármestere azt emelte ki, hogy Miskolc jelentős szerepet tölt be az északkelet-magyarországi térség gazdaságfejlesztésében. A mostani alapkőletétel is azt bizonyítja, hogy Miskolc kiváló lehetőségeket tud biztosítani ahhoz, hogy a legkülönfélébb befektetőknek legyen otthona. Kiemelte, hogy a Miskolci Egyetem nemcsak a régió, hanem az ország egyik kiemelkedő felsőoktatási intézménye, ami garancia, hogy a beruházásokhoz magasan képzett helyi szakembergárdát tudjanak toborozni. 

 

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy amennyiben nem összeszerelő üzemek sorát akarják Miskolcra és környékére telepíteni, akkor szükség van a magas színvonalú felsőfokú szakemberképzésre, amelynek alapvető bázisa a Miskolci Egyetem a ma már egyre szélesebb körű oktatási portfóliójával. Ez lehet az egyik záloga a tartós befektetéseknek is.

 

(A borítóképen: Herdon István, Horváth Zita és Veres Pál helyezte el a leendő logisztikai inkubátorközpont alapkövét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában