Korhadás

2022.02.05. 13:00

Jó egy hétig élhet még a miskolci égig érő fa

Megbetegedett, ki kell vágni a megyei kormányhivatal épülete előtt álló bálványfát.

Szaniszló Bálint

Forrás: Bujdos Tibor

A tervek szerint már csak hét napja van hátra a megyei kormányhivatal miskolci, Csizmadia utcai főépülete előtt álló bálványfának. A védett fa már esztendőkkel ezelőtt megbetegedett, elkezdett odvasodni. A folyamat mára odáig jutott, hogy a növény balesetveszélyessé vált, az elkorhadó ágak bármikor letörhetnek, és a lezuhanó fadarabok akár súlyos balesetet is okozhatnak. 

 

A bálványfa nem őshonos Magyarországon. Inkább Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztrálázsiáig találhatók meg fajai. Neve az indonéziai ambonéz nyelvű ailanto szóból származik, melynek jelentése „mennyországfa” vagy „égig érő fa”. Amikor a jelenleg a kormányhivatalnak otthont adó épületet felhúzták, úgy történt a tervezés, hogy a fa háborítatlanul élhessen tovább a városban élők örömére. 

 

Elkeserítő diagnózis 

 

Mint megtudtuk, három évvel ezelőtt végeztek a miskolci bálványfán számítógépes vizsgálatot. A ma már széles körben alkalmazott, Fakopp néven ismert műszer már akkor jelezte, hogy a fával nagyon nagy baj van. Tavaly újabb vizsgálat készült, amelynek eredménye megerősítette a diagnózist, a fa korhadását nem lehet megállítani. Ezért vált szükségessé a kivágása.

Azt is sikerült megtudni, hogy még ebben az évben pótolják a kivágandó fát. Olyan fát szeretnének ültetni, amely nem nagyon terebélyes, és magasra nő: páfrányfenyőt vagy aranybükköt.

 

(A borítóképen: Búcsút kell vennünk a kormányhivatal előtt álló fától)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában