Miskolctapolcai református templom

2022.02.14. 08:30

Így lett Isten háza Miskolctapolcán

Színes üvegablakokat készítenek a miskolctapolcai református templomhoz.

Detzky Anna

A tapolcai református templom. Fotó: Bujdos Tibor

Miskolctapolca egyetlen, a turisták által is kedvelt református temploma a kétezres évek óta folyamatosan formálódik. A tetőhöz közel hamarosan Horváth Mária üvegművész ismert református jelképeket – bárány, kenyér és bor, pelikán – ábrázoló festettüveg ablakait helyezik el. Belépve, közvetlenül a bejárat mellett már látható az üvegablakok terve.

 

Kulturális helyszín

 

Az épület különlegessége, hogy a katolikus körtemplomok stílusában épült, és akusztikai megoldása is sajátos, amelyről Simon István gondnok beszélt az Észak-Magyarországnak, aki annak idején a templom építését kezdeményezte. Akkor mint kulturális helyszínre is pályáztak, így hagyománnyá vált, hogy nyaranta komolyzenei koncerteket szerveznek orgonaművészekkel és a Tapolcai Kerek Kórussal. Járt itt Sepsy Károly, Szabó Balázs és Tóth-Vajna Gergely és testvére, Zsombor is. Ezek bevételéből tud időről időre megújulni a 80-100 fős gyülekezet otthona, ahol lelkészlakás híján évek óta beosztott lelkészek szolgálnak. Jelenleg Kereszturi Csaba, a Miskolc-Görömbölyi Egyházközség lelkipásztora.

 

– Faluról kerültem Miskolcra a családommal évtizedekkel ezelőtt. Mivel építésvezető a szakmám, úgy döntöttem, hogy Miskolctapolcán szeretnék építkezni, de később hitoktatóként is dolgoztam a belvárosban. Reformátusként a mai Anna Hotel mellett található dohánybolt helyén álló imaházba kezdtünk el járni – mesélte Simon István. – Elhatároztam, hogy addig nem halhatok meg, amíg a városrészben Isten házához méltó református templom nem épül. Egy évre rá, hogy letelepedtünk, megválasztottak presbiternek, majd gondnoknak. A rendszerváltozás után az avas-déli katolikus testvéreink sikerén felbuzdulva kérvényeztem a templomépítést a városi tanácsnál. Négy évvel később ingyenesen megkaptuk a templom telkét, azzal a feltétellel, hogy az épület kulturális rendezvények tartására is alkalmas legyen.

 

 

A templomépítésről Simon István Így lett Isten háza Miskolctapolcán címmel könyvet írt.

 

– A templomot Viszlai József, Miskolc egykori főépítésze készítette el, aki római katolikus. Kör alakja a katolikus építészeti hagyományokat követi. Az akusztikát később korrigálni kellett hangnyelő üvegszövet tapétával. 2000- től 2015-ig tartott az építkezés több szakaszban. A tetőszerkezethez az egyházkerület Püspöki Hivatala nyújtott anyagi segítséget. Padokat Németországból, orgonát pedig Hollandiából kaptunk ajándékba. A kivitelező korábbi hibája miatt egy olyan nagyharangot kaptunk tőle, amely régebben a Parlament előtt harangozott. A tervezett üvegablakok elkészítéséhez az önerő mellett egy korábbi, Kanadába kivándorolt, májusban elhunyt gyülekezeti hölgy tagunk, illetve egy doktornő adományozott pénzt. A középsőt már húsvétra szeretnénk elkészíteni – osztotta meg gondolatait a templom gondnoka.

 

(A borítóképen: A tapolcai református templom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában