Már várják a nevezéseket az idei PET Kupára

2022.02.16. 08:30

Hulladékot felhasználva küzdenek a hulladék ellen

A versenyen az nyer, aki a legtöbb szemetet gyűjti össze vizeinken.

Hegyi Erika

Evező és sok szemét, pillanatkép a tavalyi kupáról. Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Elindult a nevezés a 2022-es PET Kupára. A többnapos környezetvédelmi PET-hajós versenyek alkalmával tavaly 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa versenyzői a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Idén immáron tizedik éve történik meg, hogy a versenyek résztvevői pillepalackokból épített hajókon szállnak vízre, és a „hulladékot felhasználva küzdenek a hulladék ellen”. 2022-ben ismét három különböző időpontban és helyszínen szerveznek folyami versenyeket, amelyekre a Tisza élővilágának emléknapján, azaz február 1-jén nyílt meg a jelentkezés. A korábbi rendezvények feledhetetlen hangulatát, a PET Kupákra jellemző egyedülálló közösségi élményt és folyóink páratlan szépségű élővilágát idén is garantálják a szervezők. A rendezvények vidám hangulatát évről évre izgalmas videókban örökíti meg a főszervező Természetfi lm.hu Egyesület.

 

PETák a jutalom

 

Baráti társaságok, vállalatok, civil szervezetek és Tisza menti települések csapatainak jelentkezését várják február végéig. A versenyekre a jelentkezést mobiltelefonos applikáció könnyíti, a Tiszta Tisza Applikációban (TTApp). A nevezéseket a csapatok kapitányaitól várják a kiválasztott versenyre. Az applikáció a későbbiekben lehetőséget ad csapattagok meghívására, és a TTAppban bárki tájékozódhat a meghirdetett versenyek részleteiről, majd a versenyidőszak alatt azok aktuális állásáról. Ebben az évben is három PET Kupát hirdetnek meg a szervezők: a klasszikus „nagy”, 8 napos felső-tiszai versenyt (július 30-ától augusztus 7-éig), valamint a rövidebb Tisza-tavit (június 16–19-éig) és a bodrogit (szeptember 7–11-éig).

 

A szervezők szerint a legénység ideális létszáma 6 fő, de lehetnek többen is, maximum 12-en.

 

A felső-tiszai verseny első 2 napja a hajóépítésről szól, hiszen a csapatok maguk tervezik és építik meg hulladék újrafelhasználásával a hajóikat. Ezután kezdődik a verseny, amit az az egység nyer meg, amely a legtöbb hulladéktól mentesíti a Tiszát és árterét. Annál több PETák (helyi fizetőeszköz) üti a markát a csapatoknak, minél ügyesebben szelektálják is a gyűjtött mennyiséget. A szelektált hulladéknak ma már több mint a 60 százaléka újrahasznosító cégek segítségével visszakerül a körforgásba.

 

(A borítóképen: Evező és sok szemét, pillanatkép a tavalyi kupáról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában