Beruházás

2022.02.19. 20:00

Építőipari világszínvonal

Új üzemcsarnokot és egy rendkívül modern, nagy méretű hegesztőrobotot adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sárospatakon pénteken.

BSZA

Fotó: Vajda János

Az elhangzottak szerint a 300 embert foglalkoztató Weinberg ’93 Kft. 637  millió forintos beruházásához az állam 282 millió forinttal járult hozzá. A miniszter elmondta: a koronavírus-járvány az egészségügyi problémák mellett gazdasági gondokat is okozott. 

 

 

Erre válaszként a kormány az elmúlt 12 év folyamataihoz ragaszkodva minden idők „legrobusztusabb” támogatási és ösztönzési programját állította össze – emlékeztetett. 

 

 

Hozzátette: „tudtuk, hogy az újjáéledő piaci igényeket csak azok a vállalkozások tudják majd kiszolgálni, amelyek nem engedik el dolgozóikat, nem zárják be üzemeiket és eléggé bátrak ahhoz, hogy előremenekülve újabb beruházásokba fogjanak”. A magyar válságkezelés sikeres lett, hiszen soha nem tapasztalt gazdasági növekedést, rég látott mennyiségű beruházást és óriási exportnövekedést eredményezett – sorolta Szijjártó Péter. 

 

Közölte: a sárospataki cég példája mutatja, hogy a vidéki gazdaság is megerősödött. A vállalkozás fejlesztéseinek köszönhetően a körülbelül tízezer tonnányi éves acélszerkezet-gyártási kapacitást tizenkétezer tonnára növelték. Szijjártó Péter rámutatott, hogy a beruházás nyomán a cég exportteljesítménye mintegy negyedével emelkedik. Kiemelte: tavaly 13 százalékos növekedést produkált a 380  ezer embernek munkát adó építőipari szektor, amelynek termelési értéke így elérte az 5 ezer 400 milliárd forintot. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdaságfejlesztési adatokat ismertetve elmondta: 60 vállalkozás hajtott végre kapacitásnövelő beruházást, amelynek összértéke mintegy 55 milliárd forint. Ehhez a kormány 18 milliárd forintnyi támogatást adott, amivel 31 ezer munkahelyet sikerült megmenteni. 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője szerint a Weinberg ’93 Kft. megmutatta, hogy Sárospatakon is létre lehet hozni olyan magas minőséget, amely nemcsak az országban, de nemzetközi porondon is megállja a helyét. Kiemelte: a cég sikerei a dolgozók szaktudásán és szorgalmán túl a cégtulajdonosok és a vezetők innovatív gondolkodásának köszönhetők, a fejlődéshez egy bővülő gazdasági környezet és egy támogató kormányzati szándék nyújt további segítséget – mondta el a rendezvényen a honatya. Hozzáfűzte: a folyamatos fejlesztésekkel mindig egy kicsit előrébb tartanak a technológiában, mint konkurenseik. 

 

Derczó István tulajdonos-ügyvezető hangsúlyozta: 1993-ban alakult a cég Sárospatakon, az elmúlt közel harminc év folyamán a fejlődés és az innováció jellemezte a munkájukat.

 

 

Elismerés a cégnek 

 

 

Számos nemzetközi beruházást valósítottak meg, és több hazai csarnok építése is a cég hírnevét fémjelzi. 

 

A társaság Építőipari Mesterdíjat kapott néhány hónapja a Budapest Airport területén zajló új hangár egyedi acélszerkezet-gyártásáért és építéséért. 

 

Kiemelt figyelem kísérte a világon egyedülálló szerkezettel rendelkező Magyar Zene Házát, melynek bonyolult tetőszerkezet acélvázát szintén a Weinberg Kft. készítette el – mondta.

 

(A borítóképen: Hörcsik Richárd, Szijjártó Péter és Derczó István a sárospataki átadáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában