Miskolc

2022.02.21. 11:30

Baloldali hullámverés az Ellipsum fürdő körül

A fürdő 12 milliárdos költségvetéséhez képest a szavatossági igény a teljes beruházási érték csupán 0,1 százaléka.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci baloldali városvezetés bezáratta az új miskolctapolcai wellnessfürdőt arra hivatkozva, hogy a néhány hónapos működés során keletkezett műszaki hibákat kell kijavítani. Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos az Észak-Magyarországnak elmondta, a kivitelező tájékoztatása szerint az önkormányzat által bejelentett javítási igények összege tízmillió forint. Figyelembe véve tehát a fürdő 12 milliárd forintos költségvetését, a szavatossági igény a teljes beruházási értéknek mindössze 0,1 százaléka. 

 

Prémiumfürdő 

 

A napokban baloldali politikusok sajtótájékoztatót is tartottak az ügyről, a fürdő műszaki színvonalát bírálták és üzemeltetési nehézségekre hivatkoztak. 

 

Ugyanakkor a fürdő ügyvezető igazgatója, Németh Judit egy sajtócikkben így nyilatkozott: „Reméljük, a javítások után valóban prémiumszolgáltatást tudunk nyújtani ebben a prémiumfürdőben.” Az ügyvezető a sajtónak azt is elmondta: fontos, hogy minden hibátlanul működjön a fürdőben, és egy országos kampányt szeretnének indítani, hogy már nagypéntekre „kényeztetésre” érkezzenek a vendégek. 

Ez csak az ország­gyűlési választásra időzített baloldali műkampány

– Dr. Kiss János

 

Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: „egyetértek az ügyvezető asszonnyal, a fürdő valóban prémiumminőségű. Ehhez képest meglepő, hogy miért hivatkoznak a baloldali politikusok rossz műszaki színvonalra, és miért zárja be a városvezetés erre való hivatkozással hosszú időre a fürdőt. Az is meglepő, hogy ha a szakma prémiumminőségű fürdőnek nevezi az Ellipsumot, akkor miért mondják azt a baloldali politikusok, hogy ezt a fürdőt nem lehet nyereségesen üzemeltetni. Látszik, hogy ez csak az országgyűlési választásra időzített baloldali műkampány.” 

 

A veszteség lehetséges okai 

 

Dr. Kiss János rámutatott: ha az önkormányzat a fürdőben veszteséget termel, akkor annak nem a kivitelezési hibák, és nem is a rossz tervezés áll a hátterében. A veszteség abból fakad, hogy a fürdő üzemeltetésére nem írtak ki pályázatot, továbbá leállították a négy évszakos fürdőhöz kapcsolódó szállodafejlesztést, holott mindenki előtt nyilvánvaló volt, hogy a fürdőt csak hozzá kapcsolódó szállodával lehet gazdaságosan üzemeltetni. És hiába adott a kormány 700 millió forint működési támogatást, a városvezetés gyakorlatilag sem belföldi, sem külföldi marketingre nem költött ebből, miközben igencsak drága jegyárakat szabott meg – húzta alá a miniszterelnöki biztos.

 

Az Észak-Magyarországnak még a nyitás előtt elmondta a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója: aggodalmak fogalmazódtak meg benne mind az üzemeltető, mind egy olyan szervezeti egység hiánya miatt, amely menedzseli az üzemeltetés előkészítését. Juhász Szabolcs elmondta: a létesítmény jövője múlik a piaci bevezetésen, és egy-egy végiggondolatlan vagy rossz döntés komoly következményekkel járhat. Azt is hozzátette, hogy a fürdő- és élménykomplexumot nem műszaki beruházásként, hanem turisztikai termékként kell értékesíteni.

 

Hiányzik a marketingcsapat 

 

Erről is kérdeztük dr. Kiss Jánost, aki kiemelte: „a mai napig nem tudok róla, hogy a városvezetés felállított volna a fürdő marketingjére egy szakértői csapatot.

Dr. Kiss János | Forrás: Ádám János

Ezek ismeretében ne csodálkozzunk, ha kevés vendég érkezett a fürdőbe, és a városvezetés bevételi számai elmaradtak a tervektől. Mindenesetre az a helyzet, hogy a városházának el kellene döntenie, hogy a fürdőt irányító szakembereknek van-e igazuk, akik szerint ez egy prémiumfürdő, és országos kampányt akarnak végre indítani, hogy minél több vendég érkezhessen, vagy pedig a városháza a baloldali politikusoknak műkampánya mellé áll, mert ez így rendkívül zavaros kommunikáció.”

 

(A borítóképen: Az Ellipsum épülete Miskolctapolcán. Dr. Kiss János szerint a kormányzati 700 millió forintból a városvezetés gyakorlatilag nem költött, miközben igencsak drága jegyárakat szabott meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában