Biztonságos Internet Nap

2022.02.10. 08:30

Az internet veszélyeiről kaptak tanácsot a diákok (videóval)

Speciális rendezvénnyel készült a Biztonságos Internet Nap alkalmából a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya.

AB

A Miskolci Egyetem központi aulájában megtartott keddi rendezvénnyel céljuk az internet biztonságosabbá tétele, valamint az adott célközönség – jelen esetben a tanárok, diákok, szülők – elérése, megszólítása volt. Ehhez partneri kiállító szervezeteket hívtak meg, amelyek a szakterületüket érintő internetes támadásokkal kapcsolatos tapasztalatokat, a legújabb bűnelkövetési módszereket mutatták be a látogatóknak. 

 

– Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk az állampolgárok fi gyelmét arra, hogy az internet nemcsak mint egy információforrás van jelen az életünkben, hanem sajnos tapasztalataink alapján a bűncselekmények elkövetői bizonyos bűncselekménynél oda helyezik át a tevékenységüket is. Gondolok itt többek között online vásárlásokra, banki adatok megszerzésére. A bejelentett visszaélések száma határozottan növekvő tendenciát mutat. Az elkövetők nem válogatnak, különböző nyílt forrásokból hozzáférhetnek bárki elérhetőségeihez, ezeket gyűjtik össze, és kiválasztják a potenciális jelölteket, vagy teljesen véletlenszerűen csapnak le az áldozatokra – tájékoztatta lapunkat Jakab Sándor rendőr alezredes, a főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának vezetője.

 – Négy iskola diákjait vártuk a rendezvényre, óránként váltva egymást. A gyerekeket csapatokba szedve körforgásban eljuttattuk a kiállítók állomásaira, ahol valamilyen érdekesség, feladat vagy bemutató, szimulátor várta őket kapcsolódva a biztonságos internethasználat témájához. Úgy gondoljuk, hogy az állomások végére érve nagyon sok értékes információval gazdagodtak. Ők azok a felhasználók, akik a legtöbbet lógnak a neten, akik ezáltal a legnagyobb veszélyben lehetnek – emelte ki Papp-Sárkány Dóra őrnagy, a Kommunikációs és Megelőzési Osztály munkatársa.

 

 

– Bár minden évben szervezünk valamilyen eseményt a biztonságos internet napjával kapcsolatban, ilyen formában a mai az első, aminek folytatása a terveink között szerepel.

 

Akad tennivaló

 

– A Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikumban vannak rendészeti és közszolgálati ügyintéző szakos diákok, ők most 9. évfolyamosok. Velük eddig még csak egyszer voltunk egy rendőrséget bemutató rendezvényen – kezdte Pavlik László, az iskola bűnmegelőzési tanácsadója. – Jelenleg két osztállyal, 39 fiatallal érkeztünk az eseményre. A témával nem itt találkoznak először, bűnmegelőzési óra keretében szoktunk erről beszélni. Itt azonban testközelből látják, tapasztalják a rendőrök és különböző társszervezetek által felvonultatott veszélyeket, amelyek az interneten érhetik őket. Sok még a tennivaló, ami a tudatos internethasználatot illeti a fiatalok körében, mindenképp érdemes ezen dolgozni a továbbiakban – emelte ki végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában