Környezettudatosság

2022.02.09. 07:00

Az étolaj nem a lefolyóba való

Környezettudatosabbak vagyunk: évek óta nő a vásárlók által leadott használt étolaj mennyisége.

Balogh Csilla

Fotó: Bujdos Tibor

Mit csinál a használt étolajjal? Ugye, nem önti a lefolyóba? Magyarországon egyre több üzlet ösztönzi vásárlóit környezettudatosságra, és évek óta folyamatosan nő a vásárlók által leadott használt étolaj mennyisége. 

 

Hogy miért fontos ez? 

 

A felmérések alapján hazánkban évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, az egy főre jutó használt sütőolaj mennyisége pedig évente csaknem 14 kilogramm.

 

 

Elpusztítja a vízi élőlényeket 

 

 

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a használt sütőolajnak környezetkárosító hatása van, ha ugyanis a lefolyókba kerül, akkor a csővezetékek falára lerakódva a csatorna eldugul, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha az élővizekbe jut, akkor a vízfelületen szétterülve meggátolja a víz oxigénellátását, ami elpusztítja a vízi élőlényeket. Ha eltüzeljük, rákkeltő füstöt bocsát ki, ha a kukába öntjük, nehezen lebontható anyaggá válik, és még hosszasan lehetne sorolni a pusztító hatásait. 

 

A használt étolaj egyébként érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj 100 százalékban újrahasznosítható. 

 

Hazánkban 2011-től indultak el a különböző kezdeményezések a használt sütőolaj és sütőzsiradék begyűjtésére, így az ország egyik benzinkút-üzemeltetőjének töltőállomásain ettől az időponttól kezdve 2021 végéig több mint 2,8 millió liter (2561 tonna) használt sütőolaj gyűlt össze. 

 

A vállalat felmérése szerint a használt étolaj leadását tekintve Pest megye a legkörnyezettudatosabb. Itt 1055 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze 2011 óta, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben csak 90 tonnát. Ezzel megyénk a középmezőnyben helyezkedik el. A társaságnak egyébként Miskolcon 3 gyűjtőpontja van. 

 

Az élelmiszer-kereskedelmi szereplők közül elsőként, egyedülálló kezdeményezésként a Coop Gazdasági Csoport 2017-ben indította el a használt étolaj visszagyűjtését üzleteiben, ami már több száz boltjában elérhető.

 

Rendszeres látogató 

 

 

– A vásárlók körében népszerű a szolgáltatás. Vevőink környezettudatosságát azzal háláljuk meg, hogy minden leadott liter után egy 80 forintos kupont kapnak, melyet levásárolhatnak bármilyen termékre az áruházainkban – mondta Tóthné Dobi Hilda, a Búza téri áruház boltvezetője, hozzáfűzve: – Mi csak annyit kérünk, hogy az olajat leszűrve hozzák be átvételi pontunkra. 

 

Kérésünkre ezúttal Bacsó István újságíró kollégánk is idehozta az otthonában gondosan gyűjtögetett használt sütőolajat. István rendszeres látogatója az olajpontoknak, bár eddig nem tudta, hogy itt is leadhatja. 

 

– Már régóta nem a lefolyóba vagy a szemetesbe öntjük az elhasznált olajat, hanem külön műanyag flakonokba. Így vigyázunk a környezetünkre. 

 

István jól tudja: az olaj nem keveredik el a vízzel, hanem a lefolyóba, onnan pedig a csatornába kerülve rárakódik a csőrendszer falára, és idővel valahol dugulást okoz. 

 

– Ezenkívül az olajban vagy a zsiradékban a sütés hatására olyan bomlástermékek keletkeznek, amelyek károsak a környezetre – tette hozzá, miközben meglepetten vette át a használt olajért cserébe kapott kuponokat, melyeket azon nyomban le is vásárolt. 

 

Az Aldi Magyarország tavaly döntött arról, hogy valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, amelyeknél az olaj begyűjtésére alkalmas tárolók elhelyezésére lehetőség nyílik. Miskolcon tavaly év vége óta két ilyen bolt is működik. Az áruházlánc partnere a Biofilter Zrt. A környezetvédelmi cég tájékoztatása szerint népszerű a vásárlók körében a lehetőség. A cég összes miskolci gyűjtőpontján az elmúlt évben mintegy 4500 kilogramm használt sütőolajat gyűjtött be. Kiemelték: a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni.

 

Újrahasznosul 

 

 

– A cég által összegyűjtött, átvett használt sütőolaj teljes mértékben újrahasznosul – nyilatkozta az Északnak Véh Mónika. A cég környezetvédelmi és minőségügyi menedzsere arra is kitért, hogy a tisztított növényi olajat elsősorban a biodízel-iparág számára értékesítik, és biodízel készül belőle. A visszamaradó tisztítási maradékot biogázüzemnek adják át energetikai hasznosításra mint biogáz-alapanyag. 

 

A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2 százalékos arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz vagy a logisztikai iparág szereplőihez. 

 

(A borítóképen: Bacsó István kollégánk leadta a használt sütőolajat, kupont kapott érte cserébe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában