2022.02.17. 07:30
A baromfi veszteséges, a laskagombáé a jövő
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Még gyerekcipőben járnak a gombatermesztésben a sajóvámosi Aranykalász Termelőszövetkezetben – írta meg az Észak-Magyarország 1982. február 13-án. A cikkből kiderül: nagy váltás része a tanulás, közeli célként azt jelölték meg, hogy a gazdaságtalan baromfitartást felszámolva a telepet a gombatermesztés szolgálatára állítják át. Évente 150 ezer kilogramm gomba eladását tervezik.
A cél az volt, hogy Miskolcon és a megye városaiban ne legyen hiánycikk a gomba. Ez nem egyszerű vállalás – árulták el a lapnak nyilatkozók: a laska a betelepítését követő negyedik héten terem, tehát az „érésidőt” úgy kell ütemezni, hogy a boltokból ne tűnjön el termék.
„Összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk van, itt nincs por, cipekedés s fojtó szag, mint a tyúkok között. Azt is meg kell mondani, először nem bíztunk ebben a gombában. De aztán megkóstoltuk. Olyan finom étel sikeredett belőle, hogy azóta sem győzzük vásárolni. Igaz, olcsó is, kilónként csak ötven forint” – árulta el a gazdaság egyik dolgozója.
(A borítóképen: Laskagomba. Beleszerettek az ízébe)