Emlékezés

2022.01.08. 18:30

Wass Albertre emlékeztek születése évfordulóján

Magyarokról szólt, magyaroknak írt a magyarokért, mondta Wass Albertről Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

ÉM

Forrás: Megyeháza

Wass Albert erdélyi magyar író és költő születésének évfordulója alkalmából koszorút helyezett el a megyeháza udvarán található emlékműnél Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Lupkovics Beáta, a megyei önkormányzati hivatal jegyzője és Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke. 

 

„Mert hiszek a jóban, igazban, szépben. / Minden vallásban és minden népben / És Istenben, kié a diadal. [...] És maradok ez úton, míg csak élek / Töretlen hittel, ember és magyar” – idézte a költőt ünnepi beszédében Bánné dr. Gál Boglárka. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte, Wass Albert a magyar nemzeti öntudat szószólója, akinek jelleme szilárd bástyául szolgált a nemzeti identitásunk megtartásáért folytatott harcban. 

 

– Karakterét ugyan a mai napig ellentmondások övezik, mégis elvitathatatlan, hogy a magyar nemzeti öntudat szószólója volt. A két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja. Magyarokról szólt, magyaroknak írt a magyarokért. Művei tele vannak intelmekkel, melyek figyelemfelhívásként szolgálnak arra, hogy kötelességünk ápolni és építeni a kapcsolatot az anyaországtól elszakadt honfitársainkkal – fogalmazott az elnök. 

 

Megyeházi szoborkert 

 

A megyei önkormányzat 2008 óta tiszteleg az egyetemes magyar kultúra és a leszakadt országrészek előtt. A Wass Albert-, Márai Sándor-, Erdélyi Helikon-emlékműveken túl mára már a nemzeti összetartozás és Kovács Vilmos emlékét is őrzi a megyeházi szoborkert. 

 

Az önkormányzat szívügye a határon túli kultúra ápolása, amit az Erdélyi Magyar Örökség díj évenkénti odaítélése is példáz. A kitüntetéseket a magyar kultúra napja alkalmából adják át január 20-án.

 

(A borítóképen: Főhajtás Wass Albert szobra előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában