Magyar Falu Program

2022.01.08. 09:30

Tucatnál több a pályázati lehetőség a borsodi falvaknak

Megkapták a Magyar Falu pályázati kiírásait az önkormányzatok.

Balogh Csilla

Fotó: Bujdos Tibor

A hét elején nyíltak meg a Magyar Falu Program pályázati lehetőségei összesen 14 felhívással, amelyre az 5000 fő alatti kistelepülések pályázhatnak életminőségük javítása érdekében. A Miniszterelnökség által korábban kiadott közlemény szerint az eljárási rend egyszerűsödik, azaz rövidebb, 30-35 napos lesz a benyújtási idő, és gyorsabb lesz a bírálati szakasz is. Több pályázat is benyújtható, és a korábbi népszerű felhívások mellett új célok megvalósítására is lehet forrást nyerni.
 

Újdonság 
 

Először lehet pályázni fogászati kezelőegység beszerzésére. Újdonság, hogy lehetőség nyílt a meglévő bölcsődeépületek felújítására, kültéri közösségi terek, létesítmények, például színpad építésére, fejlesztésére, valamint gépjárművek tárolására szolgáló építmény, mobil létesítmény kialakítására is. Bővült az út-, híd- és kerékpárút-építési pályázat is, amelynek keretében vízelvezető csatornarendszerek javítására és építésére is lehet most forrást nyerni. Lehet pályázni közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre, valamint bértámogatásra, kommunális eszközök beszerzésére, óvodai játszóudvarok és közterületi játszóterek kialakítására is. Változatlan formában elérhető az óvodai épület, a faluház, a művelődési és a kultúrház fejlesztésének lehetősége, valamint az orvosirendelő-fejlesztési pályázat. 

 

Az önkormányzatok akár azonnal is benyújthatják a kérelmeket, de az Észak által megkérdezett polgármesterek most még csak terveznek, vagy éppen keresik a megfelelő vállalkozókat. 

 

Sóstófalva polgármestere, Sztrakon Béla szerint van még idő. Többnyire felújításokat szeretnének megvalósítani a településen. Modernizálnák a vegyesboltnak is otthont adó kereskedelmi egységet, az idősek otthonát, és a legutóbb 10-15 évvel ezelőtt aszfaltozott Rákóczi utat is újraburkolnák, de pályáznának a település közvilágításának fejlesztésére is, továbbá szeretnék a kultúrház, az iskola, illetve az óvoda fűtés-korszerűsítését is elvégezni. 

 

Abaújkér önkormányzata a 600 fős település falubuszát szeretné lecserélni egy újra, tudtuk meg Szabó Gábor polgármestertől. – Pályázunk kommunális gépek beszerzésére és az önkormányzati ingatlanok korszerűsítésére is. Vannak más elképzeléseink is, de még nem látjuk pontosan a lehetőségeinket – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak. 

 

Boldogkőváralján most állítják össze a pályázatokat. Zavodni Ferenc polgármester elmondta, hogy mindenre pályáznak, amire csak lehet. Szeretnének a többi közt egy új urnafalat a temetőbe és egy új játszóteret. Pályáznak közösségszervező bértámogatásra, az önkormányzati épületek fejlesztésére, köztük a faluház fűtés-korszerűsítésére, illetve a szolgálati lakás felújítására. Kiemelte: bár vannak olyan pályázatok, amelyeket a település alacsony népességszáma miatt nem tudnak benyújtani, mégis örülnek a kiírásoknak, hiszen minden elnyert forrás lehetőséget teremt a település vonzerejének a növelésére.
 

(A borítóképen: A Magyar Falu Program részeként újult meg és épült több épület is Sajókeresztúrban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában