Magyar Vöröskereszt

2022.01.09. 07:00

Több ezer családot tudtak segíteni

Mozgalmas évet zártak, és nagy terveik vannak a 2022-es évre is. Legfontosabb feladatuk továbbra is a segítségre szoruló emberek támogatása.

NHK

Fotó: Kozma István

Fotó: Kozma István

– Év végén nagyüzem volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél. Szabadságra csak karácsony után mehettek a kollégák, ez nálunk megszokott, minden évben így van – tudtuk meg Grubert Rolandtól. Az igazgató 2021 áprilisától már nemcsak a Borsod megyei, de a Heves megyei Vöröskereszt vezetője is egy személyben. Nógrád megye korábban is hozzájuk tartozott, így most már három megye napi működését kell összehangolni.

 

Sokat utazik a munkája miatt, és a kollégáinak is pluszfeladatot ad ez a helyzet, de folyamatosan alkalmazkodnak, fejlődnek, tanulnak az új kihíváshoz – emelte ki. A három megyében összesen közel 250 alkalmazottja van a szervezetnek, emellett az önkénteseik, akiket a területi vezetők koordinálnak. A Vöröskeresztnél – mivel alapvetően ez egy egyesület – 2021-ben sor került a társadalmi tisztségek megújítására is, így ismét dr. Breitenbach Géza lett a megyei elnök, illetve az országos szervezet alelnöke is.

 

– Annyi minden történt velünk, és nagyon gyorsan eltelt a 2021-es esztendő, pedig már úgy kezdődött az év, hogy javában tartott a pandémia – tudatta az igazgató.

 

A koronavírus-járvány elleni védekezésben, a segítségnyújtásban is részt vettek. A rászoruló családokat támogatták élelmiszerekkel, tisztítószerekkel. Az előző évben, 2020-ban sok rendezvényük elmaradt vagy online tartották meg a pandémia miatt, például a véradók köszöntése is, de 2021-ben már meg tudták tartani. Az adventi időszakban több akciójuk is volt, ilyen volt az Aprócska Karácsony. A miskolci Szent István téren felállított házikóban munkahelyi és iskolai közösségek gyertyát öntöttek, az azok eladásából származó bevételt rászoruló családok és idősek támogatására fordítják.

 

„Egyéb adományok is folyamatosan érkeztek decemberben, illetve tartós élelmiszert is gyűjtöttünk több helyszínen és alkalommal. Több ezer család kapott tőlünk segítséget karácsony előtt” – összegezte a vezető.

 

A járvány mindent átírt

 

Évente átlagban öt-hat száz véradóeseményt szerveznek, ezt azonban az elmúlt évben befolyásolta a Covid-járvány. Speciális szabályok léptek életbe, mint a maszkhasználat, a hőmérsékletmérés, de ami ennél jobban érintette a szervezést, a digitális oktatás. Sok véradást szerveznek oktatási intézményekben, középiskolákban, ezek 2021 első félévében elmaradtak. A nyár egyébként is mindig nehezebb, de most a helyzet még inkább nehézkessé tette a szervezést. Szeptembertől kezdtek el visszatérni az eredeti kerékvágásba, így meg tudták tartani a véradók köszöntését is. Kellenek a találkozások, a véradók is igénylik ezeket az alkalmakat – tette hozzá Grubert Roland.

 

Most már három megye napi működését kell összehangolni - GRUBERT ROLAND

 

Sajnos veszteségeket is hozott az év. Több társadalmi vezető is elhunyt Covid-fertőzés következményeként, akik valamilyen módon kapcsolódtak a Vöröskereszt országos hálózatának életéhez. De a pandémia hatással volt az elsősegélynyújtó tanfolyamokra is, azokat is másként kellett szervezni. A járvány a hajléktalanok ellátására is erősen rányomta a bélyegét, főként a lezárások idején. Különösen küzdelmes volt azok ellátása, akik szenvedélybetegek és nem hagyhatták el a szállásukat. Alapjában véve csak napi egy tál meleg ételt biztosítanak, de ez idő alatt reggelit és vacsorát is kellett készíteni legalább 300 embernek, ami költségben is munkában is megterhelőbb volt.

 

Társadalmi vállalkozások

 

A sajtüzemben Mezőcsáton kecsketejből és tehéntejből készítenek sajtot. Itt is egész évben folyt a munka. A kecskéket el kellett látni, a sajtot le kellett gyártani – mondta az igazgató. A varrodájuk, illetve foglalkoztató központjuk is folyamatosan működött, ahol a textiltermékek mellett gyertyákat és szappanokat készítenek a kollégák. Ezeket ajándékozzák a véradóknak. A megváltozott munkaképességűek tevékenységét bemutató nyár eleji rendezvényüket Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára is meglátogatta, aki támogatásáról biztosította őket. Az eseménnyel egy időben jött létre öt szervezet összefogásával a Kézfogás Klaszter, mely szintén a foglalkoztatási célokat segíti. Ekkor még Miskolcon, a Lorántffy utcán volt a telephelyük, de innen új helyre kellett költözniük ősszel. Most az Ógyár téren van a foglalkoztatási és a logisztikai központ is.

 

Az év nagy tervei

 

Ha beázik a tető, akkor azt meg kell csinálni, akkor is, ha nincs rá pályázati forrás. Bevételeiket több helyről szerzik, de dolgoznak is érte, hogy legyen – hangsúlyozta az igazgató. Természetesen nagyon várják a 2022-es uniós pályázatokat, rengeteg tervük, ötletük van. Erősek a társadalmi vállalkozások létrehozásában, ezért a továbbiakban is ebben gondolkodnak, hogy még többet elindítsanak. Vannak, akiknek ez az egyetlen lehetőséget, a megbecsülést, megélhetést jelenti. Ami jelenleg már a megvalósulás felé halad, az egy 40 fős véradásszervezéssel foglalkozó call centeres csapat betanítása, amely az ország egész területére kiterjedően végzi majd a munkáját. Ez a feladat sok energiát lekötött már tavaly év végén is, de az év elején is kiemelkedő figyelmet kap. Ezen túlmenően pedig folyamatos belső képzésekkel, digitális kompetenciafejlesztéssel igyekeznek a munkatársakat fejleszteni más területeken is.

 

(A borítóképen: Grubert Roland és kollégái szerteágazó feladatokat látnak el)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában