Testkamera

2022.01.25. 17:30

Tétje van, mit mond a jegyvizsgálónak

A jegyellenőrök testkamerája hangot is rögzíthet.

KD

Forrás: MÁV

A személyszállítási törvény módosítása értelmében 2022. január elsejétől hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái. A MÁV-csoport több személyszállítással foglalkozó társasággal közösen kezdeményezte ezt. 

 

Nagyon fontos eredmény, hogy a MÁV-Start kifejezett javaslatára a testkamera fogalma is belekerült a törvény szövegébe, és annak a kép- és hangfelvételt is megengedő működtetését fogadták el – közölte a vasúttársaság. 

 

Kiemelték: a jegyvizsgálók biztonságát figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségével, technikai eszközökkel, például a 2019 szeptembere óta beszerzett 169 testkamera használatával igyekeznek garantálni országszerte.

 

Nagyon hatékony 

 

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően kimutathatóan csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. A vasúttársaság adatai szerint 59 atrocitás történt országosan a 2020-as 65 és a 2019-es 70 esethez képest. 

 

„A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében hatékony eszköz a testkamera is, továbbra is csökkenő tendenciát mutat a bántalmazások száma” – közölte a MÁV-csoport. 

 

Tavaly öt alkalommal volt szükség a testkamerák által rögzített felvételek kiadására a hatóságoknak. Ebből három esetben jegyvizsgálót ért támadás, két esetben pedig maszkhasználat elmulasztása kapcsán született feljelentésekben szolgáltak bizonyítékként. 

 

A testkamerák használata egyelőre a leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon kötelező, itt a bántalmazások, inzultusok száma a vasúttársaság szerint szinte nullára esett vissza. Bár eddig is képesek lettek volna rá, az eszközök csak ez év elejétől rögzíthetnek a jogszabálynak megfelelően hangot, ez a bizonyítási eljárások hatékonyságát szolgálja. A cél, hogy tovább csökkenjen a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma – ezek bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők – húzta alá a vasúttársaság.

 

További közel ezer testkamera beszerzését tervezi a MÁV-Start, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja ezek használatát.

 

(A borítóképen: Még könnyebb lehet a vitás esetekben bizonyítani, hogy mi történt pontosan, mivel a hangot is felveheti a testkamera)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában