Felvételi

2022.01.22. 09:00

Szombaton van a sorsdöntő írásbeli napja – ismétlésre nincs mód

Több mint 4400 diák ül be szombaton megyénkben a középiskolák termeibe, hogy megírják a központi felvételi teszteket.

HE

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat azokban a középfokú oktatási intézményekben, amelyek szerveztek ilyen megméretést. A diákok délelőtt 10 órától kezdenek a feladatok megoldásához, a 9. évfolyamra jelentkezők, a 6 és 8 osztályos gimnáziumba továbbtanulni vágyók, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező tanulók. Ma országszerte 72 ezer 600 tanuló ad számot tudásáról, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4402. 

 

A vizsgák a járvány miatt szigorú szabályok között zajlanak. A diákok számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 tanuló tartózkodhat. Az intézményekbe történő beléptetésre vonatkozó további szabályokról, mint a lázmérés, kézfertőtlenítés, maszkviselés, a jelentkezést fogadó intézmény vezetője saját hatáskörében dönt. Korábban írtunk arról, hogy a legtöbb intézmény belépéskor kéri a kézfertőtlenítést és a folyosón, a közösségi terekben a maszk viselését. Szülők nem mehetnek be az iskolába, ők csak az intézmény kapujáig kísérhetik gyermeküket. 

Azok a felvételizők, akik a mai vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 27-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki, február 4-ét. Ezen azonban kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám igazoltan az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

 

Összesen 100 pont 

 

 

A felvételi vizsga magyar nyelvből és matematikából is 45-45 perces. Mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, maximum 50-50 pontért. 

 

A feladatlapokat kék vagy fekete tollal kell kitölteni, a rajzokat azonban ceruzával is elkészíthetik a felvételizők. A magyarfeladatokhoz a tanulók semmilyen segédeszközt nem használhatnak, a matematikához pedig csak a szerkesztéshez szükséges eszközöket, tehát vonalzót, körzőt és szögmérőt, számológépet azonban nem. 

 

A magyarteszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeket méri, valamint az íráskészséget. A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak. A tizedik feladat összetett, a diákoknak önállóan kell szöveget írniuk egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. 

 

A matematika-feladatlap nemcsak a lexikai tudást, hanem az ehhez kapcsolódó gondolkodást is méri. Bizonyos feladatok megoldásához szükség lesz feladatmegoldó készségre, problémaérzékenységre, kreativitásra, logikai biztonságra, szabálykövetésre és természetesen koncentrációra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában