Felvételi

2022.01.22. 09:00

Szombaton van a sorsdöntő írásbeli napja – ismétlésre nincs mód

Több mint 4400 diák ül be szombaton megyénkben a középiskolák termeibe, hogy megírják a központi felvételi teszteket.

HE

Fotó: Shutterstock

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat azokban a középfokú oktatási intézményekben, amelyek szerveztek ilyen megméretést. A diákok délelőtt 10 órától kezdenek a feladatok megoldásához, a 9. évfolyamra jelentkezők, a 6 és 8 osztályos gimnáziumba továbbtanulni vágyók, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező tanulók. Ma országszerte 72 ezer 600 tanuló ad számot tudásáról, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4402. 

 

A vizsgák a járvány miatt szigorú szabályok között zajlanak. A diákok számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 tanuló tartózkodhat. Az intézményekbe történő beléptetésre vonatkozó további szabályokról, mint a lázmérés, kézfertőtlenítés, maszkviselés, a jelentkezést fogadó intézmény vezetője saját hatáskörében dönt. Korábban írtunk arról, hogy a legtöbb intézmény belépéskor kéri a kézfertőtlenítést és a folyosón, a közösségi terekben a maszk viselését. Szülők nem mehetnek be az iskolába, ők csak az intézmény kapujáig kísérhetik gyermeküket. 

Azok a felvételizők, akik a mai vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 27-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki, február 4-ét. Ezen azonban kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám igazoltan az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

 

Összesen 100 pont 

 

 

A felvételi vizsga magyar nyelvből és matematikából is 45-45 perces. Mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, maximum 50-50 pontért. 

 

A feladatlapokat kék vagy fekete tollal kell kitölteni, a rajzokat azonban ceruzával is elkészíthetik a felvételizők. A magyarfeladatokhoz a tanulók semmilyen segédeszközt nem használhatnak, a matematikához pedig csak a szerkesztéshez szükséges eszközöket, tehát vonalzót, körzőt és szögmérőt, számológépet azonban nem. 

 

A magyarteszt a szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességeket méri, valamint az íráskészséget. A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak. A tizedik feladat összetett, a diákoknak önállóan kell szöveget írniuk egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül. 

 

A matematika-feladatlap nemcsak a lexikai tudást, hanem az ehhez kapcsolódó gondolkodást is méri. Bizonyos feladatok megoldásához szükség lesz feladatmegoldó készségre, problémaérzékenységre, kreativitásra, logikai biztonságra, szabálykövetésre és természetesen koncentrációra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában