Állatvédelmi törvény

2022.01.05. 19:30

Szigorúbb az állatvédelem

A módosított állatvédelmi törvény akár 5 évig terjedő börtönnel büntetheti az állatkínzókat.

Detzky Anna

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Ez évtől több szigorítást vezetnek be az állatvédelmi törvényben, ami nagyban segíti az állatvédők munkáját. 2022. január 1-től 1–5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az illegális szaporítás, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel a visszaeső állatkínzó, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel pedig a különösen visszaeső állatkínzó, állatviadalok szervezője és az, aki méreg kihelyezésével több állatot elpusztít – írja közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület. 2022. október 4-től pedig az állattartástól való eltiltást bejegyzik a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

 

Elrettentő a börtön

 

– Az állatvédelem számára több lépcsőfoknyi előrelépést jelent a törvénymódosítás, hiszen minden évben több száz állatkínzásos esetet jelentenek be – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. – Láthatjuk, hogy a felelőtlen tartás akár egyszerű embereket is érinthet. Például, ha megfagy, vagy hőgutát kap a kutyájuk az udvaron, vagy túlságosan szoros láncot kötnek a nyakába. Mostantól a szóban forgó állattulajdonosok könnyen a rendőrség látókörébe kerülhetnek, és bekerülhetnek a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába. Ez egy hatósági dokumentum, amely segítségével könnyebb szemmel tartani az érintetteket. A kiszabott büntetés pedig elrettentő erővel bír.

 

Életmentő ivartalanítás

 

Jelenleg körülbelül 2 millió kóbor kutya él hazánkban az utcákon.

 

– Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van. A Nébih felé minden állatkereskedelem bejelentési kötelezettséggel bír. Az illegálisan szaporított kedvencek egy részét külföldre próbálják tízszeres, százszoros áron eladni az Európai Unión belül. Máshol pedig magánházaknál alakul ki spontán módon nem kívánt szaporulat, amiatt, hogy nem ivartalaníttatnak a gazdik. Cicások körében különösen gyakori az ilyesmi. Ez is egy felelőtlen állattartási gyakorlat, mivel egy idő után képtelenség minden egyedet örökbe adni. Ennek egy súlyosabb formája, ha a megszülető állatkölyköket agyonütik, vízbe fojtják vagy elássák, ami már bűncselekmény. Egyesületünk jelmondata emiatt lett az, hogy „Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik” – emelte ki az állatvédő.

 

Kis korban kezdik

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület érzékenyítő programjaival igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a helyes tartási körülményekre.

 

– Abban hiszünk, hogy már kis korban el kell kezdeni az érzékenyítést, ezért iskolai előadásokat szoktunk tartani. A kilencvenes évek óta képeslapokat és matricákat készítünk a témában, amelyeket ingyenesen juttatunk el az oktatási intézményekbe. Téli és nyári táborokat is szervezünk. Emellett internetes oldalainkon rengeteg tájékoztató anyagot teszünk közzé minden korosztály számára, amelyekben mindenkit arra buzdítunk, hogy ne csak saját portájára, hanem a szomszédaiéra is ügyeljen – ismertette az egyesület elnöke.

 

(A borítóképen: Balesetet szenvedett kóbor kutyus az egyesület mentéséből)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában