Miskolci Egyetem

2022.01.27. 11:30

Sikeres az egyetemi alapítvány ösztöndíja

Szakirodalomra, számítástechnikai eszközökre költik a mindennapi kiadások mellett az Universitas Miskolcinensis Alapítvány ösztöndíját a hallgatók.

ÉM

Forrás: ÉM

Összesen 35 millió forintra pályázhattak a Miskolci Egyetem hallgatói a fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány által az idei tanévben első ízben meghirdetett tanulmányi és szociális ösztöndíj jóvoltából. Ez 65 egyetemi hallgatónak jelent támogatást tíz hónapon keresztül havi 50 ezer forint formájában. 

 

Nyelvvizsgára is futotta belőle 

 

„Éppen a felsőfokú nyelvvizsgám szóbeli vizsgájára megyek. Az ösztöndíj nagy segítség volt abban, hogy be tudtam fizetni a vizsgadíjat, tudtam vásárolni könyvet a felkészüléshez” – mondta Oláh Alexandra, amikor arról kérdeztük, hogy mit jelent neki a mindennapokban az Universitas Miskolcinensis Alapítvány ösztöndíja. 

 

Alexandra egyébként hatodéves magyar–történelem osztatlan tanárszakos hallgató a Miskolci Egyetemen. Mosolyogva mondta, hogy a pályázata egyébként közel hatvan oldalt tett ki, mert a kitöltött pályázati űrlap mellé nemcsak a szociális helyzetére vonatkozó igazolásokat, hanem a közösségi munkáját igazoló dokumentumokat, a tudományos diákköri dolgozatait és a publikációit tartalmazó listát is csatolnia kellett. 

 

Könyvre, laptopra a tanításért 

 

Alexandra azt is elmondta: nagy segítség a mindennapokban az ösztöndíj, mert végzős hallgatóként a szakdolgozatához tudott szakirodalmat vásárolni, internetes adatbázisokra tudott előfizetni. Hozzátette azt is: a tanulásba befektetett energia végül megtérült. 

 

„Mindenképpen jó, mert tanulmányaimhoz könyvre és laptopomhoz kiegészítő dolgokra tudtam költeni az ösztöndíjat. Elismerés, de nagy segítség is a havi juttatás a mindennapokban” – folytatta Kostyál Anna, aki másodéves történelem–etika szakos hallgató a Miskolci Egyetemen. 

 

Anna is aktívan részt vesz az egyetemi életben, mentorál a Tanítsunk Magyarországért programban. A ­csoportjából idén ketten jelentkeztek a alapítványi ösztöndíjra, de a tapasztalatait meg­osztotta a társaival, és már többen mondták neki: megpályázzák a támogatási lehetőséget a következő tanévben. 

 

A jóból nem árt meg a több 

 

„Arra biztatom a hallgatókat, hogy a tanév második félévében is igyekezzenek részt venni a tudományos munkában, az egyetemi közösségi aktivitásban, mert lesz folytatása az alapítvány ösztöndíjának” – mondta el kérdésünkre dr. Jakab Nóra, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára. 

Az alapítvány hallgatói ösztöndíjpályázata egyedülálló

– dr. Jakab Nóra

 

Ezt az ösztöndíjat egyébként nemcsak az államilag finanszírozott hallgatók, hanem a költségtérítést fizető hallgatók is igénybe vehetik. Ebből a szempontból az Universitas Miskolcinensis Alapítvány által meghirdetett hallgatói ösztöndíjpályázat egyedülálló Magyarországon. Ugyanakkor rendkívül fontos lépés, hiszen a fő célja, hogy senki ne maradhasson le a felsőfokú tanulmányokról csak azért, mert esetleg nehezebb szociális helyzetben van. Viszont igaz, hogy jól is kell tanulni, mert a szociális helyzet szükséges, de nem elégséges feltétel a pályázat elnyeréséhez. 

 

A Miskolci Egyetem vezetése és az egyetemet fenntartó alapítvány közös célja, hogy támogassa azokat a fiatalokat, akik nehezebb anyagi helyzetben folytatják az egyetemi tanulmányaikat, de tehetségüknél, szorgalmuknál fogva kivételes tudományos és szakmai eredményeket érnek el. 

 

A 2021/2022-es tanévben a 35 millió forintos összegre 108 hallgató pályázott, minden karról jelentkeztek. Végül összesen 65 hallgató nyerte el a havi 50 ezer forinttal járó ösztöndíjat. 

 

„A felsőoktatásban tanulni a világ legjobb dolga, mert ezek az utolsó olyan évek, amikor azzal foglalkozhat az ember, amivel igazán szeret. Ezt ugyan gyakran nem érzik a hallgatók, de a fenntartó alapítvány felelősséget érez a Miskolci Egyetemen tanuló fiatalok iránt, ezért is hirdettük meg ezt az ösztöndíjat, és folytatni szeretnénk ezt a hagyományt” – foglalta össze dr. Jakab Nóra, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára. 

 

(A borítóképen: Összesen 35 millió forintra pályázhattak a Miskolci Egyetem hallgatói az idei tanév tanulmányi és szociális ösztöndíja jóvoltából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában