Heraldika

2022.01.29. 09:30

Ritka motívum található a balajti címerben

A szőlőtermesztésre és a nemesi családokra is utal a település új jelképe.

Horváth Imre

Szabó Zoltán Balajt polgármestere mutatja az új címerüket

Fotó: Bujdos Tibor

Ahogy beszámoltunk már róla, 17 településnek készítette el a címerét tavaly a megyei önkormányzat, így ma már minden megyénkbeli település rendelkezik heraldikus által felkutatott, összeállított címerrel. A kedvezményezett települések között van Balajt is, ahol ugyan valamikor régen volt használatban címer, de ahogy Szabó Zoltán polgármester mondta, már az idősebbek sem emlékeznek rá, hogy pontosan milyen is volt és mi szerepelt rajta. 

A címeren háromszögletű, zöld színű katonai pajzs látható, amelyben egy szőlőfürt lebeg, mellette két oldalt ezüst, szőlőmetsző kés található. A szőlő és a metszőkés már a község korábban használt pecsétábráján is szerepelt, mint a polgármester mondta, nagy hagyománya volt Balajton a szőlőtermelésnek, mostanra azonban sajnos már nagyon kevesen foglalkoznak vele és az ültetvények sincsenek már meg. 

 

A címeren található még csőrös sisak, stilizált virág-toboz motívum. A pajzstakaró mindkét oldalon kék-arany, a pajzs alatt ezüstszalag lebeg Balajt felirattal. Az oromdísz a Balajt család címeréből átvett ábra, a virág-toboz motívum pedig rendkívül ritka, egyedi elem. A címer leírása szerint a községben mindig sok nemes család élt, ezért indokolt, hogy teljes címere legyen. Szabó Zoltán azt mondta, sok épület őrzi az itt élő nemesi családok emlékét, a polgármesteri hivatal például az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Ragályi Tamás kastélya volt. 

 

A polgármester hozzátette: a tervek szerint az új címert valamely települési rendezvénnyel összekötve mutatják majd be a lakosságnak is szélesebb körben.

 

(A borítóképen: Szabó Zoltán a címerrel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában