Turizmus

2022.01.28. 07:00

Rekordlátogatottság a hazai várakban és kastélyokban

Megyénkben is több turisztikai létesítmény nyitotta meg a kapuit 2021-ben.

KD

Fotó: Bujdos Tibor

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben – nyilatkozta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTInek. Hozzátette: a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára.

 

A járványhelyzet ellenére 

 

Minden idők legmagasabb, 315 ezres látogatószámát könyvelhették el tavaly a magyarországi várak és kastélyok annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt az intézmények csak az év nagyjából háromnegyedén keresztül lehettek nyitva. Összehasonlításképp 2019- ben több mint 213 ezer látogatót fogadtak, míg 2020-ban – jórészt már a járvány alatt – alig 141 ezret. A mostani eredmény a NÖF igazgatója szerint elsősorban annak köszönhető, hogy 5 új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra 2021-ben, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

 

Díjnyertes fejlesztés 

 

Glázer Tamás szerint a legnagyobb kihívást tavaly a Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette.

Az idén tíz új létesítményt nyitunk meg a nagyközönség számára - Glázer Tamás

 Ezek között van felsorolva megyénkből a szögligeti Szádvár, melynek fejlesztése elnyerte az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) 2021-es díját, illetve az egyedi műemléki helyreállításáért az Építészfórum Média Építészeti Díjának tíz legjobb közönségdíjasa közé is bekerült „épített környezet” kategóriában – közölte még novemberben az örökségvédelmi szervezet.

 

Szálláshelyekre is sor került 

 

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 2021-ben három működő, regisztrált szálláshely után nyerhetett el támogatást a NÖF: az Ozorán és Hollókőn működő szálláshelyek fejlesztésén túl a füzérradványi Károlyi-kastély felújítása is tavaly zárult le. 

 

Az idén további tíz megújult kastély, vár nyílik majd meg a nagyközönségnek: Az első negyedévben Majkon a Kamalduli Remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják még Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriát – sorolta Glázer Tamás.

 

(A borítóképen: Szádvár több elismerést is kapott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában